open-navfaktor-logo
search
Intervju
Muidža: Planiramo na tržište plasirati zelene betone s veoma značajnim smanjenjem udjela CO2
Generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i direktor poslovanja Haidelberg Materialsa za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu Branimir Muidža u stalnoj je potrazi za novim prilikama za saradnju i poslovno povezivanje, kako u BiH tako i u Hrvatskoj.
23.01.2023. u 08:21
get url
text
Tvornica cementa Kakanj
Tvornica cementa Kakanj

Planiramo nastavak investicionog ciklusa, poslovnu ekspanziju i otvaranje novih radnih mjesta. Naše dugogodišnje iskustvo i uspješne investicije upućuju da znamo prepoznati dobre poslovne i investicijske prilike, a ono što budemo smatrali najboljim, nastojat ćemo realizirati, kazao je Muidža u razgovoru za Faktor.

Kakvi su planovi Tvornice cementa Kakanj u ovoj godini?

Tokom ove godine, Tvornica cementa Kakanj ima veoma ambiciozne planove, kako na polju prodaje i plasmana proizvoda, tako i na polju unapređenja efikasnosti proizvodnje, digitalne transformacije, te razvoju novih proizvoda i usluga. Naši proizvodi su najvažniji za razvoj društva jer mi pravimo materijal koji se ugrađuje u temelje svega onoga što nam je važno i što želimo da bude stabilno, dugoročno i održivo. Nastavljamo intenzivno raditi na implementaciji svoje strategije pod nazivom Obaveze održivog razvoja 2030. To je poslovna strategija koja se u potpunosti oslanja na UN ciljeve održivog razvoja, a uključuje sva polja djelovanja naše kompanije s posebnim fokusom na razvoju održivih rješenja i proizvoda s umanjenim udjelom CO2. Pored toga, kroz ovu strategiju intenzivno radimo i na unapređenju zaštite na radu i zaštite zdravlja svih naših zaposlenika, dok je i dalje jedan od prioriteta ulaganje u razvoj lokalne zajednice u kojoj radimo. Izvanrednost ovakve sveobuhvatne strategije ogleda se u tome da se na nas mogu osloniti svi naši dioničari, kupci i partneri do naših radnika i lokalne zajednice.

Planirate li nastavak investicionog ciklusa, poslovnu ekspanziju i otvaranje novih radnih mjesta?

Sve investicije u 2023. godini usmjerene su na postizanje naših strateških ciljeva održivosti, tako da ćemo primarno ulagati u proširenje kapaciteta upotrebe alternativnih goriva uz pomoć kojih postižemo veoma značajna smanjenja svih naših emisija, a posebno emisija CO2. Također ćemo investirati i u razvoj novih tipova cementa i betona. Već ove godine planiramo na tržište plasirati i takozvane zelene betone s veoma značajnim smanjenjem udjela CO2. Ukratko, sve naše ovogodišnje investicije usmjerene su na postizanje što bolje energetske efikasnosti, što boljih uvjeta rada, razvoj novih proizvoda i usluga, te ulaganje u unapređenje lokalne zajednice. Što se tiče poslovne ekspanzije i otvaranja novih radnih mjesta, mi smo u stalnoj komunikaciji sa našim postojećim i potencijalnim kupcima, te u tom smjeru nastojimo i raditi na širenju našeg poslovanja. Trenutno imamo šest terminala za otpremu cementa i šest betonara strateški pozicioniranih u najvećim urbanim centrima širom BiH. U svakom slučaju, ukoliko nam se ukaže dobra prilika za proširenje poslovanja, svakako ćemo je iskoristiti.

Da li su vam neke od kompanija ponudile saradnju ili neki način poslovnog povezivanja i s kim o tome pregovarate u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj?

Stalno smo u potrazi za novim prilikama za saradnju i poslovno povezivanje kako u BiH tako i u Hrvatskoj, a sve u cilju poboljšanja i proširenja naše ponude i plasmana naših proizvoda, našeg "sivog zlata". U ovom trenutku još nemamo nikakvih konkretnih dogovora, ali se nadam da ćemo u ovoj ili narednoj godini ostvariti neke od ponuđenih prilika. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.