Adil Lozo, branilac Safeta Velagića, kaže kako je Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH nakon izvedenih dokaza na glavnom pretresu, koji je održan 15. novembra, utvrdilo da je njegov branjenik učestvovao u premlaćivanju osoba na mezarju Crnići, nadomak Bugojna. Lozo podsjeća kako je Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH, koje je ranije razmatralo dokaze, ukinulo prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Novom Travniku kojom su Velagići osuđeni na sedam, odnosno šest godina zatvora – utvrdivši da ne postoji radnja koja bi se mogla dovesti u vezu s eventualnim posljedicama.

- Ja ću podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koji već ima stajalište u identičnim slučajevima, vezano za primjenu prakse Evropskog suda za ljudska prava – iz istog suda po istom osnovu ne mogu da izlaze različiti stavovi. Već je jednom zauzet stav po tom pitanju. Mijenjaju stav da bi donijeli osuđujuću presudu - kaže Lozo za Birn te dodaje kako je njegov subjektivni osjećaj da je "izvršen pritisak na Vijeće da se donese osuđujuća presuda".

Prema optužnici, Muhko i Safet Velagić su krajem jula 1993. godine učestvovali u premlaćivanju osoba na mezarju Crnići, nadomak Bugojna. Od posljedica premlaćivanja preminuo je tada zarobljeni pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Marijo Zrno. Kantonalni sud u Novom Travniku ih je, u postupku koji je počeo u maju 2015. godine, proglasio krivima za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Presuda je donesena u decembru 2016. godine.