open-navfaktor-logo
search
Štrajk upozorenja
Mostar: Zdravstveni radnici sutra će tražiti svoja prava
Štrajk podržavaju svi zaposlenici u zdravstvu na nivo HNK, njih oko 3.200, od Konjica do Neuma
12.11.2019. u 16:05
get url
text

Doktori medicine i stomatologije u Hercegovačko – neretvanskom kantonu izborili su se za svoja prava, no ostali zaposlenici u zdravstvu i dalje čekaju na potpisivanje novog kolektivnog ugovora koji bi im omogućio povećanje trenutnog koeficijenta za 0,20 feninga i satnicu na 2,45 KM.

Iz toga razloga, Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za srijedu je najavio štrajk upozorenja, kako bi skrenuli pažnju Vladi HNK, da će biti ustrajni u svojim zahtjevima. 

Josip Masatović, predsjednik Nezavisnoga Sindikata zaposlenika SKB Mostar podsjeća kako već četiri mjeseca rade bez kolektivnog ugovora te da su svi rokovi za pregovore već probijeni.

- Vlada se samo jednom u ova četiri mjeseca očitovala kazavši kako su iscrpljena sva sredstva za zdravstvo. Predložili su da se trenutni kolektivni ugovor produži do jedne godine. Mi se ne slažemo i tražili smo da se ta odluka još jednom preispita te očekujemo odgovor- tvrdi Masatović.

Očekuju da će dijalog donijeti rješenje. Ističe kako ih brine stav Vlade, da za jedne ima novca, a za druge ne, aludirajući na ljekare.

- Zdravstvo je takav kolektiv, gdje ne možete raditi pojedinačno - istakao je.

Podsjeća da štrajk podržavaju svi zaposlenici u zdravstvu na nivo HNK, njih oko 3.200, od Konjica do Neuma. 

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu na području HNK, dodaje Masatović, dao im je pismenu potporu kako bi mogli zastupati i njihova prava, jer im je ukinuta reprezentativnost. Štrajk upozorenja, za koji su kako tvrdi, ispunjene sve zakonske procedure,  će se održati u srijedu u vremenskom periodu od 10 do 11 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.