open-navfaktor-logo
search
Marš mira
Mostar: Sjećanje na mučki ubijene zlatne ljiljane u Podveležju
Učesnici marša sjetit će se Rame Džihe, Nurifa Dedića, Amela Vejzovića, Elvedina Omanovića i Halila Ćorića i ne samo njih i njihovih bitaka već i svih časnih boraca Armije RBiH koji su dali svoje živote za slobodu Bosne i Hercegovine
17.08.2019. u 20:16
get url
text
Mostar,Marš mira
Mostar,Marš mira

Tradicionalnim maršom od Dračevica do Kružnja i prigodnim programom kod šehidskog spomen-obilježja u Podveležju sutra će temeljne organizacije i udruženja proistekla iz oslobodilačkog rata obilježili 24. godišnjicu ubistva petorice pripadnika Armije RBiH.

Učesnici marša sjetit će se Rame Džihe, Nurifa Dedića, Amela Vejzovića, Elvedina Omanovića i Halila Ćorića i ne samo njih i njihovih bitaka već i svih časnih boraca Armije RBiH koji su dali svoje živote za slobodu Bosne i Hercegovine.

Džiho, Dedić, Vejzović, Omanović i Ćorić bili su hrabri borci Armije RBiH koji su zarobljeni, a potom mučki ubijeni na platou Podveležja. Ubijeni su u finišu rata, nakon što su tokom izviđanja zarobljeni od srpskog agresora.

Organizatori ističu da su ciljna grupa na koju žele prenijeti tekovine manifestacije mladi, koji su najčešći učesnici marša do Kružnja.

Za 7 sati ujutro planiran je polazak učesnika 13. tradicionalnog marša od Dračevica do Kružnja, a učesnici će se okupiti ispred harema u Dračevicama. U 11 sati u Kružnju bit će održan prigodan program. Za sve učesnike osigurana je hrana i rashlađeni napici. Također, za posjetioce koji imaju želju doći na plato Podveležja bit će i prijevoz iz Mostara. Očekuje se da se i ove godine okupiti veliki broj boraca i suboraca peterice mladića, koji već godinama zajedno sa članovima njihovih porodica evociraju uspomene na njih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.