- CIK je konstatirao u svojoj odluci sve propuste i razloge poništenja izbora u Srebrenici i time otvorio mogućnost smjene Općinske izborne komisije koja se po odgovornosti za kršenje pravila izbornog procesa nalazi na prvom mjestu. Kad tome dodamo da Općinska izborna komisija nije imenovana u skladu sa zakonom tačnije članom Izbornog zakona 2. 14 koji regulira ovu oblast, po zakonu a s obzirom na to da se on poziva na zadnji popis stanovništva, a u Srebrenici i na posljednjem popisu stanovništva Bošnjaci imaju većinu, sastav OIK-a je trebao biti sastavljen od tri Bošnjaka i dva člana srpske nacionalnosti - ističu iz Inicijative.

Izborni zakon BiH - član 2. 14

Dodaju da je srpska većina u SO Srebrenica prije izbora imenovala OIK sa srpskom većinom i time prekršila Izborni zakon koji tretira način i sastav općinskih izbornih komisija.

- Pozivamo CIK da povuče svoju saglasnost i poništi izbor OIK iz svih navedenih razloga i imenuje OIK Srebrenica u skladu sa zakonom i time omogući da se ponovljeni izbori provedu u skladu sa zakonom i sačuva integritet i izborna volja građana. Ukoliko se sve nepravilnosti ne poprave i ne uvedu u zakonske okvire mi ćemo svoje odluke u budućnosti donositi da sačuvamo dignitet izbora i bošnjačkog naroda u Srebrenici - zaključuju u saopćenju.