- Provođenjem reforme odbrane, MOBiH je u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, od 01.01.2006. godine preuzeo u posjed pokretnu i nepokretnu imovinu prijašnjih entitetskih ministarstava odbrane - navode iz tog ministarstva.

Istovremeno, podsjećaju da je po zaključivanju Sporazuma o konačnom raspolaganju pokretnom vojnom imovinom, (u Doboju 2008. godine) između Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada, MOBiH postao vlasnik pokretne vojne imovine (mine, minsko-eksplozivna sredstva i naoružanje), kao i sukcesor da realizira zaključene ugovore.

Kako se nadalje navodi, radi se o ugovorima kojima su definirane vrste, količine i cijene sredstava koje su predmet tih ugovora.

- MOBiH je nastojao profesionalno implementirati sve obaveze iz navedenih ugovora, ali zbog okolnosti na koje nije moglo uticati, ti ugovori nisu realizirani u definiranom roku - navodi se u saopćenju.

Iz MOBiH-a, u tom kontekstu, ističu da je Sud BiH po tužbi kupca 2017. godine donio presudu, kojom je obavezao MOBiH da preda sredstva prema ugovorima firmi "Scout" .

Napominju da je MOBiH koristio sve redovne i pravne lijekove te je po njihovom iscrpljenju određen izvršni postupak.

U vezi s tim, iz MOBiH-a preciziraju da je u skladu sa Rješenjem Suda BiH, to ministarstvo postupilo po sudskom nalogu, te da je predmet predaje neperspektivna pokretna vojna imovina.

- Po izvršenju naplate za sredstva koja su predmet predaje, MOBiH će ista transferirati prema entitetskom porijeklu - navodi se u saopćenju.

Radi sprečavanja nastanka eventualnih štetnih posljedica, MOBiH je uputio pravosudnim organima vlasti upozorenje na rizike i opasnosti u daljnjem postupanju sa predatom neperspektivnom vojnom imovinom.