Boran Kubat ostao je zaglavljen ispod ruševine u Malatyji sa majkom, bakom i dva ujaka, kada je drugi zemljotres pogodio regiju.

- Nismo mislili da će se desiti tako snažan zemljotres nakon prvog. Otišli smo kući i spavali smo kada se zemljotres dogodio. Odjednom se sve smračilo, a moja majka je pala blizu mene - ispričao je ovaj mladić za Anadoliju.

Istakao je da je na društvenim mrežama podijelio video u kojem zove u pomoć i daje tačnu lokaciju gdje se nalazi kuća.

- Imao sam telefon sa sobom, pa sam mislio da ako podijelim snimak na društvenim mrežama, moji prijatelji mogu da ga vide i mogu doći do nas. I tako su nas i pronašli. Ostao sam pod ruševinama oko pet do šest sati. Konačno su nas pronašli, mene i moju majku. Sada pokušavaju da spase jednog od mojih ujaka, a drugi ujak i moja baka su i dalje zaglavljeni pod ruševinama - kazao je Kubat.

FOTO: AA

Ovaj mladić studira na Univerzitetu Istanbul Nisantasi i došao je u rodni grad na odmor.

- Došao sam u rodni grad baš tog dana kada smo pogođeni zemljotresom - ispričao je Kubat.

Prema podacima Uprave za vanredne situacije (AFAD), najmanje 3.381 osoba je poginula, dok je najmanje 20.426 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turske, s epicentrom u južnom turskom gradu Kahramanmarasu.

AFAD je saopćio da je u zemljotresima srušeno 5.775 zgrada, a broj prijavljenih, ali još neprovjerenih urušavanja iznosi 11.302.

U područjima pogođenim razornim zemljotresima trenutno je angažovano više od 24.000 spasilaca, medicinskog i drugog osoblja.

U akcijama spašavanja dosad je zbrinuto 338.000 osoba u studentske centre i druge objekte, a ispod ruševina spašeno je više od 8.000 građana.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turskoj je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.