open-navfaktor-logo
search
Agonija umjesto ugovora
Mladi fudbaler pod ruševinama bio 96 sati: Bio sam gladan, jeo sam mamino cvijeće
Adnan Muhammet Korkut (17) jedan je od onih koji su preživjeli zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju.
13.02.2023. u 17:43
get url
text

Mladu fudbaler nikada neće zaboraviti ono što se dešavalo proteklih dana. Na dan kada je trebao potpisati za Eskišehirspor, 17-godišnji Muhammet, ostao je zarobljen u ruševinama, a spašen je 96 sati nakon zemljotresa.

U razgovoru za Anadoliju otkrio je kako je preživio jedući cvijeće koje je njegova majka uzgajala u stanu srušene petosptratnice u Gaziantepu.

Ispričao je kako je otišao spavati s planom da će u ponedjeljak u podne otputovati u Eskišehir na potpis ugovora.

- Kada samm krenuo na spavanje bio sam jako, jako sretan. Kasno sam legao, nisam mogao spavati od uzbuđenja, a u onda je uslijedio zemljotres. Odmah se sve srušilo. Ležao sam pod ruševinama u dnevnoj sobi. Bio je mrak, ništa nisam vidio, imao sam jastuk pod glavom i jorgan na sebi. Mogao sam se kretati unutra. Pronašao sam telefon, ali mreža nije radila.

Nisam želio zaspati, navio sam alarm na svakih 25 minuta i očajnički sam čekao spasioce - ispričao je Muhammet Korkut, dodavši:

- Do zadnjeg trenutka sam se molio i govorio "Gospodaru, ti ćeš me spasiti". Osim Boga nikog nije bilo samnom. Želudac mi bio prazan, osjećao sam glad. Oko mene je bilo cvijeće koje je mama uzgajala. Jeo sam cvijeće kad sam bio gladan.

Bio sam i žedan i nisam mogao progovoriti, ali tada sam, hvala Bogu, ugledao svjetlost iz rupe u daljini i ljude koji me dozivaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.