- Jutros mještani nisu izašli da protestuju kao što je to bilo protekle sedmice. Apelujemo na općinu da nešto uradi jer ne možemo više da gledamo kako kamioni uništavaju naš put koji je asfaltiran prije dvije godine, podižu veliku prašinu. Dolazila je općinska inspekcija za promet i komunikacije i zabilježila udarne rupe nastale proteklih dana. Rečeno je da se to mora sanirati, ali mi nismo dobili ništa napismeno. Da je ranije iz općine došao neko i održao s nama sastanak, našlo bi se rješenje poput alternativnog puta - ispričao nam je jučer Haris Hadžidedić, predsjednik MZ Modrički Lug.

Podsjećamo, prošle sedmice mještani Modričkog Luga su blokirali na nekoliko sati kamionima prilaz gradilištu, izražavajući svoje nezadovoljstvo zbog uništavanja puta, da bi kasnije reagovala policija i naložila građanima da se sklone što su oni i učinili.

- Trpili smo mnoge nedaće, od poplava do posljedica divljih deponija. U posljednje vrijeme smo izloženi nepodnošljivoj eksploataciji šljunka, gdje dnevno prometuje od 500 do 1.000 prolazaka teških kamiona, koji oštećuju put, nanose buku i prljaju cestu, a ugrožavaju i sigurnost mještana, naročito djece koja tim putem idu u školu. Nakon mnogobrojnih nastojanja da se to zaustavi, jer prijevoznici nemaju dozvolu za korištenje puta, mi smo ignorisani od lokalne samouprave, pa smo bili prinuđeni da protestujemo i blokiramo kamione da sa deponije šljunka izađu na asfaltni put. Naše proteste su potom zabranili, te angažovali više desetaka policajaca koji štite prijevoznike - ispričali su ranije stanovnici Modričkog Luga.