open-navfaktor-logo
search
Prva posjeta
Misa pape Franje: Hiljade okupljenih na nacionalnom stadionu Bahreina
Hiljade kršćana iz cijelog Zaljeva napunilo je u subotu bahreinski sportski stadion za veliku misu pape Franje.
05.11.2022. u 10:13
get url
text
Papa Franjo
Papa Franjo

Liturgija na engleskom jeziku bila je jasno usmjerena na radnike migrante iz Južne Azije koji čine većinu katolika u Zaljevu, s molitvama na malajskom, tagaloškom i tamilskom, a svećenik je nudio engleski prijevod papine propovijedi na španskom jeziku.

Prema Vatikanu, lokalni organizatori procjenjuju da je bogosluženju prisustvovalo oko 30.000 ljudi. Organizatori su rekli da su propusnice za događaj otkupljene u roku od dva dana nakon što su postale dostupne, a hodočasnici su dolazili iz Saudijske Arabije, Kuvajta i drugih zemalja Zaljeva.

- Ovo je zapravo velika čast - rekao je Bijoy Joseph, Indijac koji živi u Saudijskoj Arabiji.

Papa Franjo je u prvoj papinoj posjeti ostrvskom kraljevstvu veličine New Yorka koje se nalazi uz obalu Saudijske Arabije. Primarni cilj bio je učešće na međuvjerskoj konferenciji koju sponzorira vlada za promoviranje katoličko-muslimanskog dijaloga. 

Nakon mise, papa Franjo se sastao s mladima u školi Sacred Heart, koja djeluje od 1940-ih i koja je povezana s istoimenom crkvom koja je bila prva katolička crkva izgrađena u Zaljevu. Franjo završava svoju posjetu nedjeljnim susretom sa svećenicima i časnim sestrama u crkvi.

Vrhovni poglavar Katoličke crkve i predsjednik Vatikana papa Franjo, koji boravi u posjeti Bahreinu, pozvao je sinoć na prekid rata u Ukrajini i početak ozbiljnih pregovora između strana. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.