open-navfaktor-logo
search
Neizvjesnost u Australiji
Ministru istekao rok za odluku o deportaciji Đokovića
Ministar za imigraciju Alex Hawke još nije donio odluku o oduzimanju vize Novaku Đokoviću.
10.01.2022. u 11:32
get url
text

Hawke je imao rok od četiri sata za odluku prema Zakonu o migracijama, međutim taj vremenski period je istekao.

Kako vlada nije reagovala, srbijanski teniser je slobodan. Trenutno u njegovom slučaju vrijedi odluka suca Kellyja i Đoković se može neometano kretati po Australiji.

Međutim očekuje se kako će Hawke sutra po lokalnom vremenu (večeras po srednjoevropskom) donijeti konačnu odluku od oduzimanju vize. 

Podsjetimo, Đokoviću je viza odbijena jer nije priložio adekvatne dokaze u vezi s izdavanjem medicinskog izuzeća, koje bi mu opravdalo ulazak u zemlju iako nije bio vakcinisan. Uložio je žalbu, a do suđenja je vrijeme proveo u migrantskom hotelu.

Na suđenju koje je završeno jutros po srednjoevropskom vremenu najbolji teniser svijeta je dobio pravnu bitku  protiv australskih vlasti, te mu je odobrena viza.

Advokat Vlade Australije je zaprijetio da još postoji šansa da se ponovo ukine viza Đokoviću i da on ne zaigra na Australian openu, te je postavljen rok od četiri sata da Ministarstvo za imigraciona pitanja donese odluku o ukidanju vize.

Prema zakonu o imigraciji Australije, ministar ima ovlaštenja i diskreciono pravo da ukine vizu iz bilo kog razloga. Ako bi se to dogodilo, Đoković bi mogao da dobije zabranu ulaska u Australiju tri godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.