open-navfaktor-logo
search
Zagreb
Ministri Marić i Grubeša: Zakupci neće postati vlasnici bh. odmarališta u Hrvatskoj
Hrvatski ministar državne imovine kazao je kako konkursi za zakup ne utiču niti se njima prejudicira status vlasništva
14.11.2018. u 19:57
get url
text

Hrvatski ministar državne imovine Goran Marić i ministar pravde BiH Josip Grubeša usaglasili su se u srijedu u Zagrebu da zakupci neće moći postati vlasnici bosanskohercegovačkih odmarališta na hrvatskoj obali.

U razgovoru s hrvatskim ministrom o raspisanom konkursu za zakup bivših odmarališta u Republici Hrvatskoj koja su u vlasništvu pravnih osoba iz BiH, Grubeša je kazao kako Hrvatska legalno raspisuje konkurs, u skladu s nedavn donesenim zakonom, s tim da će BiH insistirati na zaštiti prava vlasništva pravnih osoba iz BiH, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

- Mi ćemo poduzeti sve korake da se zaključi ugovor kojim će se urediti imovinsko-pravni odnosi, kako bismo riješili i ovo pitanje - dodao je ministar pravde BiH.

Hrvatski ministar državne imovine kazao je kako konkursi za zakup ne utiču niti se njima prejudicira status vlasništva.

- Ta odmarališta su neriješenog vlasničkog statusa, na kojem su pravo korištenja imale pravne osobe iz bivše republike i bivše države. Ona su već trideset godina zapuštena, uništavana i trajno opasna za svoje okruženje. Konkursima za zakup se ne utiče niti prejudicira status vlasništva. Njime se stvara mogućnost da se ona obnove, da im se vrijednost sačuva i poveća. I ko god u budućnosti bude njezin legitimni vlasnik, imat će imovinu, obnovljenu i znatno vrjedniju - kazao je ministar Marić.

Ministri su se usaglasili da je vlasništvo neotuđivo pravo i da budući zakupnici neće moći ostvariti nikakva vlasnička prava niti ista steći temeljem dosjelosti.

Dogovoreno je da će ugovor o zakupu sadržavati klauzulu kojom se zakupnik odriče prava na dosjelost, stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.