Američka ministarka finansija Janet Yellen bila je jedna od onih koji su napustili sastanak, zajedno sa evropskim kolegama i drugim zapadnim zvaničnicima.

Kanadska ministrica finansija Chrystia Freeland napisala je na Twitteru da "svjetske demokratije neće stajati skrštenih ruku pred nastavkom ruske agresije i ratnih zločina".

Ona je objavila fotografiju zvaničnika koji su napustili sastanak, uključujući Yellen, predsjednika Federalnih rezervi SAD Jeromea Powella i predsjednicu Evropske centralne banke Christine Lagarde, prenosi CNN.

Ukrajinski zvaničnici su također govorili na sjednici kao pozvani gosti, a napustili su je kada je ruski ministar finansija Anton Siluanov počeo govoriti na online sastanku.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire ranije je zatražio je od svog ruskog kolege da ne učestvuje u današnjem sastanku ministara finansija grupe 20 ekonomskih sila.

- Zahtijevamo da Rusija prekine upravo sada svoju vojnu akciju i tražimo da se Rusija suzdrži od prisustva sastanku G20. Rat nije u skladu s međunarodnom saradnjom - izjavio je Le Maire.