Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je ugovore o dodjeli ovogodišnjih stipendija studentima povratnicima. Kriterije javnog poziva Federalnog ministarstva ispunio je 331 student od ukupno 350 prijavljenih iz 38 općina i gradova Republike Srpske.

- Prijavilo se 350 studenata, a 331 je ispunilo uslove javnog poziva. Radi se o djeci iz različitih sredina na području Republike Srpske, ukupno iz 38 općina. Najviše ih dolazi iz Doboja, Prijedora, Teslića, Zvornika, Srebrenice... Za nas je najvažnije da je jedan značajan broj njih korisnici od početka studiranja - istakao je Ramić.

Stipendije od 1.000 do 2.000 KM

Prema njegovim riječima, ove godine su izdvojili nešto više sredstava za one koji su malo uspješniji studenti.

Ukupna vrijednost ugovora je 341.200 KM, a stipendije iznose od 1.000 do 1.200 KM, ovisno od godine studija.

- Uvijek je prilika da studente pozovemo da se uključe i u druge programe ovog ministarstva i nadam se da će značajan broj njih nakon studija pokrenuti vlastite biznise u sredinama odakle dolaze - naglasio je Ramić.

Kako je kazao, u toku su javni pozivi za podrške zapošljavanju za područje entiteta Republika Srpska.

- Start-up su negdje do 15.000 KM, zavisno od toga šta je djelatnost. To je neki vid podrške, prije svega, mladim ljudima, da za sebe kreiraju neke poslovne prilike jer jedan značajan broj njih neće imati pristup javnim institucijama i službama - pojasnio je Ramić.

Mustafa Gradaščević, potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina, rekao je da je Bijeljina jedna od lokalnih zajednica na području RS-a koja najviše sredstava povlači iz ovog ministarstva kada je riječ o različitim projektima.

- Razlog tome je sigurno najveći broj povratnika koji egzistira na području Grada Bijeljine. To se, prije svega, ogleda kroz infrastrukturu. Mi svake godine, zajedno sa gradskom upravom, radimo udruživanje sredstava u odnosu 50:50 posto kako bi realizovali infrastrukturne projekte. To je, prije svega, asfaltiranje ulica, javna rasvjeta, proširenje vodovodne mreže... - pojasnio je Gradaščević.

Svaki trud se isplati

Selma Zulum iz Bosanske Gradiške je jedna od korisnika stipendije. Studentica je prve godine master studija Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

- Ovakav vid afirmacije i valorizacije našeg dugogodišnjeg truda i rada od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, zasigurno mnogo značajan za svakog od nas - studenata, i predstavlja vjetar u leđa za sve buduće izazove. Pokazatelj je i da se svaki trud isplati - izjavila je Zulum.

Ovakva podrška joj mnogo znači i nakon studija planira ostati u Bosni i Hercegovini.

Među dobitnicima stipendija je i Samra Halilović iz Srebrenice. Na završnoj je godini prvog ciklusa Politologije - Međunarodni odnosi i diplomatija, na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

- Četiri godine sam stipendista Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Obrazovanje je najjače oružje današnjice, na osnovu kojeg se država jedino može izdići na zavidan nivo. Stipendirajući mlade studente i studentice, federalno ministarstvo ulaže u najjače oružje koje država može imati - dodala je Halilović.