On je komentirao Nacionalni svemirski program za kojeg je kazao da je svojevrsna mapa puta razvoja Turske u toj oblasti u narednoj deceniji.

- Turska je pripremila program napretka koji će u svemirskoj tehnologiji i ekonomiji zemlju uzdići iznad sadašnjih mogućnosti - kazao je Varank i dodao da nije pretjerano reći da je Turska već svemirska sila s obzirom da je među rijetkim državama koje samostalno razvijaju i proizvode satelite.

Podsjetivši da je odlukom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana 2018. godine osnovana Turska svemirska agencija, Varank je kazao da će ta zemlja u skladu s Erdoganovom najavom na misiju u svemir poslati ženu astronauta.

Resorni turski ministar Varank je dalje kazao kako razvoj svemirskog programa u civilne svrhe zahtijeva međunarodnu saradnju te je dodao kako je Turska već u fazi potpisivanja postignutih sporazuma o saradnji u toj oblasti sa Pakistanom i Azerbejdžanom.

- Vodimo pregovore o bilateralnoj saradnji u toj oblasti i sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom, Indijom i Kinom - kazao je Varank.

Komentirao je i projekte razvoja vakcine protiv koronavirusa koji se provode u Turskoj.

- Trenutno imamo tri potencijalna kandidata za vakcinu koje počinju testiranje na ljudima - kazao je Varank i dodao kako je riječ o neaktivnim, VLP i adenovirusnim vakcinama.

Ističući kako se i lično prijavio kao volonter za testiranje turskih vakcina, Varank je pozvao ljude da podrže taj program. Kazao je i kako resorne turske institucije pregovaraju sa čelnikom njemačke kompanije BioNTech Ugurom Sahinom koji želi u Turskoj osnovati naučni centar i provoditi istraživanja vezana za karcinome.

- Ponudili smo da zajednički radimo. Rado ćemo ih ugostiti i biti domaćin takvih centara - kazao je Varank.