open-navfaktor-logo
search
Vlada
Minimalne plaće i doprinosi za april u RS-u bit će isplaćeni iz Fonda solidarnosti
Iz Fonda solidarnosti RS-a bit će isplaćene minimalne plaće za april, te porezi i doprinosi za sve koji u RS-u ne rade po odluci entitetskog ili lokalnih štabova. Najavila je to danas ministrica finansija RS-a Zora Vidović nakon sjednice Vlade RS-a.  
09.04.2020. u 12:19
get url
text

U ovu grupu spadaju  trgovine, ugostitelji, zanatske djelatnosti , ali i svi koji su prestali sa radom zbog otežanih uvjeta, odnosno koji su smanjili obim posla ili gotovo prestali sa radom. Vidović je ocijenila da to neće biti lako uraditi.

- Uvijek se pojave oni koji žele da manipulišu ili da to ostvare na nekorektan način. Nadamo se da će naši privrednici izbjegavati da nešto zloupotrebljavaju – rekla je Vidović.

Navela je i da su nadležna ministarstva zadužena da sačine spiskove onih koji nisu radili sukladno odlukama štabova ili su prestali sa radom zbog otežanih uvjeta. Ti spiskovi moraju biti validni, ovjereni i dostavljeni Poreskoj upravi RS-a.

Što se tiče izmirenja obaveza za mart, Vidović je podsjetila da će za sve one kojma je u drugoj polovini marta bio zabranjen rad, doprinosi biti isplaćeni iz Fonda solidarnosti za obnovu RS-a.

- U toku aprila ćemo znati ko je podnio prijavu i koliki je dio koji mora da plati Fond solidarnosti RS-a. Očekujemo u idućoj sedmici da će se izvršiti uplata – dodala je ministrica finansija.

Istakla je i da je Vlada RS-a isplatila ukupan budžet za penzije za mart od 62,5 miliona maraka, te da se one već mogu podići u bankama i poštama. Na današnjoj sjednici Vlade RS-a donesena je uredba sa zakonskom snagom, koja će biti upućena predsjednici RS-a Željki Cvijanović na usvajanje.

Odnosi se na odlaganje podnošenja poreskih prijava za sve obaveze po završnom računu, a koje je produženo do kraja aprila, odgađanje rokova za plaćanje poreza na dobit, naknade za šume, protivpožarne naknade i određene takse.

Također, smanjen je paušalni iznos za male privrednike sa  600 maraka na 240 KM u 2020. godini. Za poreske obveznike koji imaju rješenje o reprogramu poreskih obaveza, uveden je moratorijum na plaćanje do 30. juna. Donesena je i uredba za priređivače igara na sreću, koji neće morati plaćati paušal po aparatu za igre na sreću za period kada nisu radili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.