On je kazao da smatra da bi bilo veoma blagotvorno da dođe do promjene vlasti i da se zaustavi vrijeme propadanja u Crnoj Gori i da se država sačuva na kolosijeku evropskih i euroatlantskih integracija.

- To će prevashodno zavisiti od raspoloženja građana u Crnoj Gori. Mislim da je tu vrijeme naš saveznik i zbog toga ne žalim ni za ovom godinom dana shvatanja ni da svaka promjena nije promjena nabolje - rekao je Đukanović i dodao da u Crnoj Gori sazrijeva svijest o potrebi da imaju vladu koja će štiti nacionalne interese Crne Gore i da su dešavanja na Cetinju pokazala da zemlja trenutno takvu vladu nema.

Crnogorski predsjednik je u obraćanju rekao da su nosioci retrogradnih političkih koncepata na Balkanu shvatili da je vrijeme da obnove svoje neostvarene ciljeve u ratovima s početka '90-ih.

- Danas se opet Zapadnom Balkanu plasira iluzija da, pošto tobože, ovdje nije moguća multietnička demokratija, da je vrijeme za prekompoziciju Zapadnog Balkana, da je vrijeme za stvaranje uvećanih nacionalni i vjerski homogenih država. Da je vrijeme za recept po kojem bi Zapadni Balkan živio mimo svijeta - rekao je Đukanović i dodao da pokušavaju odbraniti tekovine savremene Crne Gore.

Đukanović se tokom govora ranije zahvalio predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću na pozivu za uzvratnu posjetu i dobrom odabiru termina. Istakao je da Hrvatsku doživljavaju kao dobrog susjeda, prijatelja, partnera u NATO-u i zemlju koja je Crnu Goru podržavala u ostvarivanju evropskih i euroatlantskih ambicija.

Predsjednik Crne Gore je potvrdio da su razgovori s hrvatskim kolegom dominantno bili fokusirani na pitanja evropske i euroatlantske perspektive Crne Gore i Zapadnog Balkana i da to obojica smatraju pitanjima od prioritetne pažnje obje države.

- Za nas je evropska i evroatlantska budućnost Zapadnog Balkana jednaka stabilnosti Balkana - izjavio je Đukanović na konferenciji za medije.

On je kazao da je to razlog zbog kojeg ih pogađa deficit pažnje s najvažnijih evropskih političkih adresa, jer smatraju da na Zapadnom Balkanu, kao ni drugdje, ne smije biti vakuma, jer se u nedostatku pažnje nastanjuju interesi drugih zemalja koje nastupaju s vrednosnih platformi suprostavljenih evropskoj platformi.

- Smatram da nema alternative evropskoj i euroatlantskoj integraciji Zapadnog Balkana i veoma smo zahvalni susjedima koji su to iskustvo već prošli i koji nas podržavaju na tom planu - kazao je Đukanović.

On se zahvalio na pomoći Hrvatske koja je bila politička, ekspertska pa i materijalna, podsjetivši na donaciju 10.000 doza vakcina uoči početka turističke sezone.

Đukanović smatra da se dobra saradnja dvije zemlje može poboljšati na ekonomskom planu pa je predložio održavanje poslovnog foruma koji bi pomogao poslovnim ljudima s obje strane granice da prepoznaju zajednički interes.