- Opstojnost, konstitutivnost i dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini strateški je interes Republike Hrvatske - saopćio je Milanović u povodu nastavka pregovora o promjenama ustava i izbornog zakonodavstva u BiH. 

- Briga za Hrvate u Bosni i Hercegovini – koji su najvećim dijelom i državljani Evropske unije - stoga nije samo ustavna obaveza Republike Hrvatske, nego i trajni nacionalni interes hrvatske države - istaknuo je. 

Milanović je naveo da je Hrvatskoj i Hrvatima "važno na najdužoj, istočnoj državnoj granici imati cjelovitu, stabilnu i prijateljsku BiH koja će funkcionirati kao uređena, demokratska država triju konstitutivnih naroda: Hrvata, Bošnjaka i Srba".

- Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini suočen je s trajnim gubitkom ravnopravnosti i konstitutivnosti. Neprihvatljiva je i nelegitimna dosadašnja višegodišnja praksa da predstavnike hrvatskog naroda u tijelima vlasti biraju pripadnici drugih naroda - naveo je hrvatski predsjednik i pozvao da se Hrvatima zajamči legitimno predstavljanje u tijelima vlasti BiH. 

- Legitimna zastupljenost Hrvata mora se osigurati ne samo kod izbora za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, već je ključno osigurati izbor legitimnih predstavnika Hrvata u Dom naroda Federacije BiH. Uostalom, Dom naroda Federacije BiH i zove se Dom naroda upravo zato što u njemu moraju sjediti legitimni predstavnici konstitutivnih naroda - istaknuo je Milanović.

Upozorio je da bi "bez jasnih ustavnih i zakonskih garancija, uključujući jamstvo da će biti legitimno predstavljeni u Domu naroda Federacije BiH", Hrvati u BiH "bili trajno izloženi izbornim manipulacijama, svedeni na nacionalnu manjinu i natjerani na odlazak iz Bosne i Hercegovine".

- Republika Hrvatska to ne smije i neće dopustiti. Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne može postojati - dodao je Milanović i pozvao hrvatsku vladu da zajednički pruže podršku hrvatskom narodu u BiH. 

- Još jednom pozivam Vladu RH da zajedno iskoristimo sve političke i diplomatske mehanizme koji su nam na raspolaganju te pružimo odlučnu podršku Hrvatima u BiH. Samo zajedničko djelovanje, čvrsto zastupanje, a posebno beskompromisno provođenje takvih stavova može rezultirati trajnom i učinkovitom zaštitom prava Hrvata kao ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini, a time i osiguranjem nacionalnog interesa RH - naveo je.

Predsjednik RH očekuje i da međunarodni partneri "prepoznaju važnost ograničenih promjena Ustava i izbornog zakonodavstva za ostvarivanje prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda te da je to jedini ispravan put prema uspostavi trajne stabilnosti BiH". 

- Jednako tako očekujem da uvaže i prihvate činjenicu kako je osiguranje konstitutivnih prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini od strateškog značaja i za RH - dodao je Milanović, prenosi Hina.