VEZANI TEKST - PDP stavio Dodika između dvije vatre: Smeta i njemu Milanovićev orden brigadi HVO-a, ali...

Ovog vikenda ponovo su od Dodika stigle najave o otcjepljenju Republike Srpske i pripajanju Srbiji. Na pitanje trebaju li zabrinuti Vučićeve i Dodikove poruke, Milanović je odgovorio "i da i ne".

- Da, jer to nije realno i neće tako biti. Nije odgovorno ljudima stvarati iluziju i podgrijavati želju. Bosna i Hercegovina je tu i ostat će takva kakva je. Ne zabrinjava jer je to potpuno nerealno. Uz čiju pomoć će se to dogoditi? Rusije? Moj prijateljski savjet braći Srbima, dajte ljudi, dođite sebi. Nema pomoći od Rusije, niste nikada ni imali. Bugari su imali koristi jer su ih oslobodili od Turaka, vas nisu. Kako mislite sad se otcijepiti iz BiH? Konstantno ide ta prijetnja kad god se Dodiku učini da mu negdje pušta voda - obrazložio je Milanović.

Milanović je kazao i da ne vidi problem da srbijanski predsjednik, "koji ima bogatu povijest tumaranja po Hrvatskoj i svakakvih priča po Glini" dođe u Jasenovac.

- Ali evo, želite doći gospodine predsjedniče Srbije u Jasenovac, gdje je jučer bio cijeli državni vrh, evo ja ću vam biti domaćin - rekao je Milanović pa dodao:

- Bilo bi lijepo da posjeti i Ovčaru gdje su puno prije Dervente smaknute stotine ljudi.

Kazao je da i dalje pokušava od upućenih ljudi šta se dešavala u Derventi i jesu li Hrvati to uradili.

- Pitao sam Dodika i rekao mi je da mogu doći, da je možda bilo drugačije, ja bih to uradio i uručio odlikovanja u Hrvatskoj. Išao sam tamo na Dodikovu riječ i sad me napada. Budi muško, šta sad hoćeš? Popustio je pod pritiskom - rekao je Milanović.

Milanović je krajem marta prisustvovao obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane Derventa.

- Ovo je prvi put da dolazim u ove krajeve. Odlikovao sam 103. brigadu Hrvatskog vijeća odbrane Derventa zato što to zalužuju, jer je njihov doprinos veliki. Poginulo je više od 650 ljudi, više od 100 muslimana, koji bi se danas zvali Bošnjaci. Mi znamo šta je naše, za tuđim ne posežemo - kazao je Milanović u obraćanju prisutnim Hrvatima u Derventi.