- Zna se koje su zadaće vojske, ona štiti cjelovitost, neovisnost i suverenitet države. To su teške kategorije i migrantska kriza ih ne ugrožava - rekao je Milanović dan nakon sjednice VNS-a na kojoj je razmatrana mogućnosti pružanja podrške HV-a policiji u slučaju nove migrantske krize, javlja Hina.

U ovom trenutku vojska na granici nije aktuelna, a to se vidi i u saopćenju nakon sastanka u kojemu o tome nema ni riječi, istaknuo je Milanović.

Poručio je da se prati situacija uz nadu da neće doći do situacije u kojoj bi vojska trebala pomagati policiji, kao što je to učinila 2015., iako to možda nije bilo vidljivo.

- Hrvatska vojska je 2015. bez ikakvog zakonskog okvira praktički radila ogroman posao - ustvrdio je Milanović.

Na pozive Hrvatskih suverenista da se promijeni zakon i u slučaju krize dopuste vojsci nekakve drugačije ovlasti po uzoru na Sloveniju, Milanović kaže da je slovenska taktika odvraćanja "opereta".

- U Sloveniji je to napravljeno tako da se vojnici granicom šetaju zajedno s policajcima, policajci su naoružani, a vojnici nisu. Ne želim hrvatske vojnike s rukama u džepovima na granici. Ne želimo ih ni s oružjem, za sada za to ne vidimo potrebe - poručio je hrvatski predsjednik.