Na svečanom ispraćaju u petrinjskoj vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" predsjednik Milanović poručio je pripadnicima hrvatskog kontingenta da su profesionalci koji će svoj zadatak i zadaće obavljati profesionalno i kvalitetno, saopćeno je iz Ureda predsjednika Hrvatske.

- Kosovo je međunarodno priznata država. Srbija to ne prihvata, i kako stvari stoje, skoro i neće. Ali mi se u tu politiku ne miješamo, više od onoga što smo učinili prije dosta godina, kada smo priznali Kosovo. Ne zato da napakostimo Srbiji jer tako ne doživljavam vanjsku politiku ni hrvatsko ponašanje u svijetu, nego da nagradimo Kosovo za sve ono što je prošlo - rekao je predsjednik Hrvatske.

Dodao je kako se nada da će uskoro u manjem i simboličkom broju biti prisutni i u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, od koje ih, kako je kazao, drže na distanci, ocijenivši to neprihvatljivim i iritantnim nakon dvadeset i pet godina, ističe se u saopćenju.

- Do sada o tome nismo razmišljali, ali sebi dajem u zadatak da to raščistimo i da mi odgovore oni koji o tome odlučuju  - zašto niti jedan hrvatski stožerni oficir ne može biti u toj misiji. Dok ne dobijem odgovor na to pitanje, neću ga prestajati ponavljati - rekao je predsjednik Milanović, prenosi Hina.