Još jednu noć proveli su na otvorenom, a od kiše koja neprestano pada, sklonili su se u šatore koje su postavile Oružane snage BiH.

Migranti borave na neuslovnom prostoru, bez sanitarnih uslova, kupaju se vani na hladnoći, spavaju pod otvorenim nebom.

Počeo je sastanak ministra Cikotića sa, kako je najavljeno, ministrom odbrane Sifetom Podžiće, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem, te premijerom USK Mustafom Ružnićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, te predstavnicima Delegacije EU i IOM-a, na kojem će se razgovarati o aktuelnoj migrantskoj krizi i najboljim rješenjima u ovim okolnostima.

Dok traje ovaj sastanak, veći broj građana počeo se okupljati ispred ranijeg kampa Bira gdje su donedavno boravili migranti. Građani se protive ponovnom dolasku migranata na ovu lokaciju jer ističu da se ne osjećaju sigurno sa tolikim brojem migranata.

- Mi smo ovdje da zaštitimo svoje pravo na sigurnost. Kako vlasti nije stid, da li Evropska zajednica dozvoljava da po njihovim gradovima hodaju pijani i nasilni momci – kazala je jedna građanka Bihaća.

Podsjećamo, migranti su prije nekoliko dana trebali biti prebačeni u kasarnu na Bradini, ali do toga nije došlo jer su mještani ovog naselja blokirali put i nisu dozvolili da se migranti tu smjeste. Više od 700 migranata noć je provelo u autobusima u neizvjesnosti gdje će biti smješteni, ali su autobusi područje Lipe napustili prazni, a migranti su ostali na ranije devastiranom prostoru kampa Lipa.