open-navfaktor-logo
search
Borba roditelja
Mia Mujadžić dnevno ima sto epileptičkih napada, a lijek za nju nema nijedna apoteka u državi
Roditelji bolesne djece sa dijagnozom epilepsija muku muče sa terapijom koja se ne može nabaviti  u nijednoj apoteci u Bosni i Hercegovini.
31.10.2021. u 21:07
get url
text
get url
text

Jedna od njih je i Renata Mujadžić iz Cazina, čija petogodišnja kćerka Mia ima poteškoće u razvoju i invalid je 100 posto.

Rezervišu lijek

- Naša kćerka je dijete sa puno teških dijagnoza za koje nažalost nema lijeka, ali ima olakšanja. Naša Mia dnevno trpi i po stotinu epileptičkih napada, a jedino što pomaže, kada padne u tzv. "epi status", je Diazepam klizma (10 mg), koju trenutno ni u jednoj apoteci u BiH ne možete kupiti. Jučer sam zvala centralnu apoteku u Banjoj Luci, ali su mi kazali da ih više "Moja apoteka" nema niti ih mogu poručiti. Kasnije sam ponovo nazvala "Moju apoteku" da bi mi žena koja se javila odgovorila da će sutra (danas) biti Diazepam klizmi, ali da su već rezervisane za jednog pacijenta. Kome je rezervisana 21 kutija Diazepam klizmi i šta se to dešava sa lijekom koji znači život našoj djeci – pita razočarana Renata Mujadžić i dodaje da joj je jutros, kada je pozvala navedenu apoteku, rečeno da za pet klizmi treba izdvojiti 238 KM.

Majka petogodišnje Mije, ali i mnogi drugi roditelji koji se svakodnevno suočavaju sa problemom nabavke lijekova za svoju bolesnu djecu, zahtijevaju od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da, kako kažu, "zaustavi diskriminaciju i kriminal".

Mujadžić na odgovornost poziva i prvog čovjeka Agencije Aleksandra Zolaka.

- Pitam Vas kao odgovornu osobu, šta ako naše dijete padne u "epi status", a mi nemamo klizme da je vratimo u život, hoćete li Vi tada odgovarati za ubistvo? Ovo što Vi, gospodine Zolak, već duži period radite našoj djeci ravno je ubistvu. Diazepam klizma mora odmah biti dostupna u apotekama i mora odmah biti stavljena na esencijalnu listu lijekova jer cijene koje se kreću od 10 do 14 KM po jednoj klizmi nema veze sa zdravom pameti i mi to više ne možemo plaćati. Krajnje je vrijeme da počnete raditi posao za koji ste odlično plaćeni – istakla je Mujadžić.

Šta kažu u Agenciji

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu kako lijek Diazepam u farmaceutskom obliku klizmi, u našoj zemlji nije registrovan.

- Agencija je zaprimila jedan zahtjev od uvoznika lijekova za uvoz lijeka Diazepam klizme, međutim kompanija nije dostavila neophodnu dokumentaciju za izdavanje posebne dozvole za uvoz, odnosno ista nije dostavila izjavu o iskazanim potrebama od zdravstvenih ustanova, a što je propisano važećim podzakonskim aktima. Također, veleprometnik Unifarm dobio je dozvolu za uvoz Diazepam klizmi i trenutno na lageru imaju 110 Diazepam klizmi – navode.

Dodaju kako Agencija nema nadležnost nad radom i snabdjevenošću apoteka jer je to u nadležnosti entitetskih ministarstava zdravlja u skladu sa zakonima o zdravstvenoj zaštiti građana.

- U potpunosti razumijemo i saosjećamo sa pacijentima zbog nestašice lijeka. Znamo da je neophodan kod specifične kategorije pacijenata u terapiji epileptičnih napada i hitnog liječenja akutnih stanja tjeskobe, napetosti i uznemirenosti jer smo mi i pacijenti i roditelji, ali se istovremeno moramo striktno pridržavati zakonskih propisa koji regulišu interventni uvoz lijekova – dodaju u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.