Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima sa kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel koja je Hrvatsku posjetila nakon osam godina, a razgovarali su o pripremama Hrvatske za članstvo u Schengenu i planovima za ulazak u europodručje, sprječavanju nezakonitih migracija, te stanju na jugoistoku Evrope.

- Evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana načelno podržavamo, postigli smo uspjehe, posebno što se tiča spora oko imena Sjeverne Makedonije, ali pri tome treba uzeti u obzir da kriteriji za proširenje trebaju biti ispunjeni. To je pitanje kojim ćemo se još pozabaviti - kazala je Merkel.

Hrvatski premijer Plenović je, govoreći o proširenju, istaknuo kako će Hrvatska biti domaćin sastanka šefova država vlada zemalja EU-a i hrvatskog susjedstva, jugoistoka Evrope, koji će se dogoditi 20 godina nakon sastanka koji je Hrvatskoj otvorio vrata EU-a.

- Smatramo da je dobar trenutak i da je komplementaran s aktivnostima koje je njemačka kancelarka Merkel pokrenula prije nekoliko godina s Berlinskim procesom gdje je nadomješten manjak dijaloga na najvišoj razini koji je stao još 2003. u Solunu - kazao je Plenković

Istaknuo je kako na tom sastanku želi da se postignu konkretne tačke za koje je potrebna dobra priprema i konsultacije u periodu naredne godine.

Hrvatski predsjednik Vlade Plenković i njemačka kancelarka Merkel razgovarali su o daljnjem jačanju bilateralnih odnosa, prvenstveno kroz provedbu Akcijskog plana o pojačanoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Njemačke, kojeg su u martu ove godine u Berlinu potpisali ministri vanjskih poslova Njemačke i Hrvatske, a koji se odnosi na 10 područja.

Plenković je istaknuo dvije ključne hrvatske ambicije u nekoliko narednih godina na nivou EU-a, a to je osiguravanje članstva u Schengenu kroz ispunjavanje preostalih kriterija u kontroli vanjskih granica i policijska suranja s okolnim zemljama.

- Važno nam je da Schengen bude ono što je nekada bio, a da bismo u tome uspjeli moramo postići širi dogovor na nivou EU-a koji će omogućiti slobodan protok roba i usluga - kazao je hrvatski premijer.

Naglasio je kako Hrvatska ima 6.500 policajaca na vanjskim granicama, te kako policija poštuje domaće zakonodavstvo te međunardone konvencije i europske ravne stečevine.

- Sve što Hrvatska radi na tragu je zaštite nezakonitih migracija. Želimo da kontrolu ulaza na naš teritorij rade tijela koja su za to nadležna, a ne da nam iza leđa na najgori način, zarađujući na ljudskoj nesreći migranata i izbjeglica, djeluju krijumčari koji na taj način destabiliziraju procese unutar država članica Unije - poručio je Plenković.

FOTO: Anadolija

Druga važna ambicija je ulazak Hrvatske u europodručje koje će se odvijati kroz mandat iduće Evropske komisije i Evropskog parlamenta, za što je važno smanjivanje javnog duga države koje koje ide brže nego u drugim zemljama, ocijenio je hrvatski premijer, i koje će do 2022. doći na 62 posto udjela BDP-a.

Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel istaknula je kako su bilateralni odnosi dviju država vrlo dobri te kako važan most čini 370.000 hrvatskih državljana koji žive u Njemačkoj, kao i 2,5 miliona njemačkih turista u Hrvatskoj na godišnjoj razini.

- Želimo da članstvo u Evropskoj uniji dovodi do porasta blagostanja u samoj Hrvatskoj i da ljudi ovdje imaju zadovoljavajuće uvjete za rad i život, što treba uzeti u obzir u srednjoročnoj financijskoj perspektivi jer želimo u Evropi zadržati mir, sigurnost i slobodu ako želimo poslati signal protiv svake vrste populizma - rekla je Merkel.

Pristupanje Hrvatske Schengenu i eurozoni u nadolazećem mandatu nove Evropske komisije, kako je istakla, je izvjesna.

- Ima toga još toga za učiniti, ali Hrvatska je na dobrom putu na kojem Njemačka želi pomoći - kazala je Merkel.

Najavila je kako će njemački ministra gospodarstva posjetiti hrvatskog kolegu do kraja ove godine.

Njemačka je četvrti strani investitor u Hrvatsku u posljednjih 26 godina s 3,3 milijarde eura investicija, a na prvom je mjestu po broju turističkih posjeta za 2,9 miliona Nijemaca koji svoj odmor provode u Hrvatskoj. Njemačka je najvažniji trgovinski partner koji s Hrvatskom ima cjelokupni trgovinski volumen od 5,3 miljarde eura.

Merkel i Plenković su razgovarali o jačanju digitalne infrastrukture u Hrvatskoj, s obzirom na to da je njemački Telekom hrvatski partner, a digitalizacija jedan od ključnih faktora za stvaranje novih radnih mjesta.

Uz hrvatskog premijera Plenkovića u izaslanstvu na sastanku su sudjelovali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović-Burić, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, ministar finansija Zdravko Marić i ministar privrede, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u Hrvatsku je dopustovala s kandidatom Evropske pučke stranke (EOO) za predsjednika Europske komisije Manfredom Weberom s kojim će kasnije zajedno sudjelovati na predizbornom skupu Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Evropski parlament (EP) u Košarkaškoj dvorani "Dražen Petrović".