Kako je saopćeno, nakon polaganja cvijeća te odavanja počasti žrtvama genocida, Mennuti je obišao zid sa uklesanim imenima žrtava nakon čega se sastao sa direktorom službe Memorijalnog centra Emirom Suljagićem i predsjedavajućim Upravnog odbora Memorijalnog centra Ševketom Hafizovićem i predstavnicama udruženja majki Srebrenice i Bratunca.

- Želim pohvaliti značajni rad Memorijalnog centra i njegovog osoblja na čuvanju i daljem prenošenju važne istine o genocidu u Srebrenici, a naročito ličnih priča ljudi koji su ovdje stradali. Bilo mi je posebno drago sresti se sa udruženjima majki Srebrenice i čuti njihove priče i napore protiv negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Suočavanje sa historijskim činjenicama i čuvanje sjećanja na žrtve pomoći će ovoj zemlji da zaliječi rane i krene ka svjetlijoj budućnosti u kojoj se ovakvi strašni zločini više nikada neće ponoviti - rekao je Mennuti.

Nakon višesatnih sastanaka, prvi zamjenik visokog predstavnika, u pratnji Suljagića obišao je stalne postavke posvećene sjećanju na žrtve genocida iz jula 1995. godine te se uvjerio u rezultate rada uposlenika Memorijalnog centra čija je misija sačuvati od zaborava genocid i žrtve ubijene u julu 1995. godine.