open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari: Vlasti RS-a nisu sagovornik na temu genocida
Iz Memorijalnog centra Srebrenica su odgovorili na morbidne navode direktora Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske Milorada Kojića o posmrtnim ostaci 82 neidentificirane žrtve genocida u istočnoj Bosni koje bi trebale biti pokopane u julu ove godine.
18.02.2020. u 12:53
get url
text
get url
text

-Memorijalni centar Srebrenica, kao institucija koju je osnovala država Bosna i Hercegovina, izražava puno poštovanje prema svakoj nevinoj žrtvi u ratu u Bosni i Hercegovini, te ohrabruje sve aktivnosti koje će dovesti do pronalska nestalih, bez obzira na njihovo ime i prezime, etničku ili drugu pripadnost. To vrlo dobro rauzmijemo kroz svjedočenja i svakodnevni rad sa porodicama ubijenih ili onih koji se formalno još uvijek vode kao nestali nakon genocida u istočnoj Bosni. Nedopustivo je, međutim, da se direktor Centra za istraživanje rata RS-a, institucije koja dobiva sredstva iz javnog budžeta entiteta Republika Srpska, samim tim iz džepova svih građana i građanki koji žive na području ovog entiteta i tu plaćaju porez, dosljedno, već četvrt stoljeća, bavi političkim igrama koje udaraju na dostojanstvo žrtava genocida. Stoga vlasti tog entiteta nisu sagovornik na ovoj temi - poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica ističu da se spominjane 82 neidentifikovane žrtve genocida nalaze u prostorijama Podrinjskog identifikacionog projekta, programa koji je naslijeđe dugogodišnjeg profesionalnog i vrijednog rada Međunarodne komisije za nestale (ICMP) i domaćih institucija koje su tragale za nestalim osobama. Rad PIP-a je korišten kao primjer za proces traganja i identificiranja nestalih širom svijeta u prirodnim katastrofama, ali i u brojnim slučajevima istraživanja ratnih zločina. Razlog zbog kojeg identitet za ovu manjinu manjina od svih do sada pronađenih skeletnih ostataka nije utvrđen, jeste prosti rezultat zločina genocida – za ove osobe nije ostalo živih srodnika s kojima bi se poklopili DNK uzorci i potvrdilo sa 99,9 posto sigurnosti o kojoj je osobi riječ. Njihovi posmrtni ostaci, pak, pronađeni su u masovnim grobnicama u kojima je pronađeno i više od šest hiljada već pokopanih u mezarju Memorijalnog centra: u Sandićima, Branjevu, Budaku, Kamenici, Cerskoj, Petkovcima, Glogovoj, Hodžićima, Pobuđu, Kameničkom Brdu, Kozluku, Liplju, Novoj Kasabi, Pusmulićima, Snagovu, Ravnicama, Zelenom Jadru, Zalazju i Liplju.

-No, po lokaciji pronalaska, vremenu nastupanja smrti, te drugim okolnostima, Tužilaštvo BiH, kao i druge institucije su, izvan razumne sumnje utvrdile da je riječ o žrtavama genocida. To su činjenice. Sve ostalo je sramno poigravanje najtežim i najdubljim traumama hiljada, odnosno desetina hiljada ljudi - saopćili su iz Memorijalnog centra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.