Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić uputio je danas otvoreno pismo Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Vladi Kantona Sarajevo, u kojem ističe svoj stav o pitanju dolaska migranata u kasarnu Blažuj.

U pismu, koje prenosimo u cijelosti, Memić navodi:

- Migranti su dovedeni na prostor općine Ilidža i smješteni u kasarnu, a najava je bila da idu u Ušivak pa tek u Blažuj. Koji je interes Ministarstva da laže lokalnu zajednicu? Ovakvo ponašanje je dokaz da zaduženi za ovaj problem ne znaju šta rade i ne znaju da rade svoj posao.

Osvjetljenje na brzoj cesti ne radi dvije godine, ko će biti kriv kada se desi udes i pogine stranac? Po kojem zakonu mogu biti dovedeni ljudi bez prijave boravka i zašto se ne osiguraju prijave imena u policijskoj stanici i Općini.

Kanalizacija nije ispravna na lokalitetu Blažuj, ne može radove bez dozvole Općine raditi Vodovod i kanalizacija. Tražimo dozvolu da inspekcija uđe u prostor i utvrdi stanje. Ukoliko strane firme budu angažovane, tražit ćemo da se dozvole za rad kontrolišu. Moramo zvanično znati ko upravlja kampom i ko je odgovorno lice.

Ukoliko se firmama u Blažuju nanese šteta, koje osiguranje pokriva štete koje nanesu migranti privrednicima. Tražimo da se angažuje osiguranje za osnovnu školu u trajanju od šest ujutro do šest sati uvečer kako bi se stanovništvu obezbijedila sigurnost.

Ukoliko se migranti budu neorganizovano kretali po Blažuju, poduzet ćemo mjere da to ne dozvolimo, naveo je Memić u otvornom pismu.