open-navfaktor-logo
search
Prvi ispit
Meho Kodro na popravnom: Lihtenštajn za zagrijavanje, može li odvesti Zmajeve na Euro?
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20.45 sati protiv Lihtenštajna nastavlja borbu za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine igrati u Njemačkoj.
08.09.2023. u 07:32
get url
text

VEZANI TEKST - Da li je ovo 11 Zmajeva koje će Meho Kodro poslati na Lihtenštajn?

Za razliku od dosadašnja četiri meča u duelu 5. kola na klupi će biti novi selektor - Meho Kodro.

Mostarcu koji se kao igrač proslavio u slavnoj Barceloni ovo će biti prilika za popravni, jer je već jednom sjedio na klupi BiH, ali je zbog čvrstog karaktera poslije kratkog vremena dobio otkaz.

Kodro je tada, u maju 2008. godine, odbio voditi bh. tim na gostovanje u Iran, jer se nije slagao da njegovi izabranici igraju ovaj meč, pa je ekspresno smijenjen. Sada su, tvrdi, druga vremena i otkako je imenovan za selektora ne krije da mu je cilj odvesti Zmajeve na EURO 2024. I to kroz kvalifikacije! A Lihtenštajn bi na tom putu trebao biti samo zagrijavanje. Stoga, pobjeda se večeras na Bilinom polju nameće kao imperativ, a Kodro i njegovi izabranici svjesni da su bolji od rivala, preuzimaju ulogu favorita.

- Očekuje nas vrlo važna utakmica. Mi smo u zadnja tri dana radili na pitanju kako probiti odbrambeni bedem gostiju. Znamo šta nas čeka na terenu. Neće biti lako, ali ambijent u našoj ekipi je dobar. Igrači prihvataju sve o čemu smo pričali. Vjerujem u njihov kvalitet, možemo da podignemo nivo igre. Očekujem ofanzivnu igru i pobjedu. Prihvatamo ulogu favorita - kazao je Kodro, dok je Džeko dodao:

- Nismo očekivali da ćemo nakon četiri kola imati samo tri boda. Mislim da i mi igrači treba da preuzmemo neku odgovornost. Smatram da ova ekipa ima više kvaliteta. Uvijek kažem da ne volim gledati unazad, otežali smo sebi put ka Euru, ali pred nama je još šest utakmica. Jedna pobjeda nam može dati više samopouzdanja. Utakmica na Islandu će biti ključna za daljnji tok kvalifikacija.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine se do sada sa Lihtenštajnom sastala osam puta. Bh. tim je slavio u sedam utakmica, dok je jedan meč završen neriješenim rezultatom. Ukupna gol razlika u međusobnim susretima je 31:2 u korist BiH.

Večerašnje utakmicu sudi trojka iz Kazahstana. Glavni je Sayat Karabayev, a pomoćnici Alexey Dolgikh i Dmitriy Belogradov. Četvrti sudija je također Kazahstanac Artyom Kuchin, dok VAR sudije dolaze iz Portugala, Hugo Miguel i Luis Godinho.

Standings provided by Sofascore
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.