Sve je zabilježeno uz pomoć najnovije satelitske tehnologije.

Najduži pojedinačni bljesak koji je prešao horizontalnu udaljenost od 768 kilometara preko južnih dijelova SAD-a desio se 29. aprila 2020. Ona je sijevnula od Texasa do Mississippija, preko tri američke države. Pređena dužina munje ekvivalentna je, na primjer, udaljenosti između Londona i njemačkog grada Hamburga, objavila je danas WMO.

Drugi rekord se odnosi na trajanje munje i zabilježen je 18. juna 2020 iznad Urugvaja i sjeverne Argentine. Taj bljesak je trajao 17,102 sekunde. 

Najduža munja

Najduža munja (FOTO: WMO)

Nalazi su objavljeni u Biltenu Američkog meteorološkog društva.

Novi rekordi dogodili su se u žarištima za grmljavinske oluje mezoskalnog konvektivnog sistema (MCS), čija dinamika dozvoljava pojavu izuzetnih megamunja - području Velike ravnice u Sjevernoj Americi i basen La Plate u Južnoj Americi.

Iz WMO-a su ukazali da je grom velika opasnost koja svake godine odnese mnogo života, a stručnjak za munje Ron Holle je između ostalog istakao da ovi veliki događaji s munjama nisu izolovani već se dešavaju tokom grmljavina pa je preporučio ljudima da pronađu neko sigurno mjesto kada čuju grmljavinu.

- Jedine lokacije sigurne od groma su velike zgrade koje imaju ožičenje i vodovod; ne strukture kao što su plaže ili autobuske stanice. Druga pouzdano sigurna lokacija je unutar potpuno zatvorenog vozila sa metalnim krovom; ne buggies ili motocikl. Ako je munja u krugu od 10 kilometara prema pouzdanim podacima o munjama, idite u zgradu ili vozilo. Kao što pokazuju ovi ekstremni slučajevi, munje mogu stići u roku od nekoliko sekundi na velike udaljenosti, ali su ugrađene u veće grmljavine - dodoa je Holle.