open-navfaktor-logo
search
INOBiH
Međunarodni dan nestalih obilježen u Banjoj Luci
Institut za nestale osobe BiH organizovao je danas u Banjoj Luci obilježavanje Međunarodnog dana nestalih.
30.08.2022. u 15:47
get url
text

Mujo Hadžiomerović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH precizirao je da se u BiH trenutno traga za oko 7.600 osoba.

Pozvao je političare da manje politizuju, uz ocjenu da u Institutu za nestale BiH rade "human posao".

Pozvao je na razmjenu informacija.

- BiH je jedinstven primjer i prva zemlja koja ima zakon o nestalim. Do sada je pronađeno 24.500 nestalih i predato porodicama. Urađeno je oko 80 posto posla. Bilo je mnogo posla i urađeno je kvalitetno - rekao je Hadžiomerović.

Govoreći o kritikama iz RS-a o tome da je mali broj pronađenih nestalih Srba, ali i generalno na rad Instituta, Hadžiomerović je rekao da je u ovom Institutu ravnopravno zastupljena nacionalna struktura zaposlenih.

- Nismo brojali do sada nađene osobe po imenu i prezimenu, jesu li to Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Za svaku informaciju izlazimo na teren i reagujemo, ali je i mnogo lažnih informacija - kazao je Hadžiomerović.

Nakon simbolične šetnje kroz centar Banje Luke, prisutni su se okupili na Trgu Krajine gdje je postavljena izložba "Gdje je?".

FOTO: B. Spasenić

Iako je bilo najavljeno da će skupu prisustvovati predstavnici sve tri vjerske zajednice, na Trgu Krajine je bio jedino muftija banjalučki Nusret Avdibegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.