Direktor bolnice Ante Kvesić jedan je od prvih vakcinisanih u gradu na Neretvi. U kasnijoj izjavi rekao je da je korona uistinu opaka priča te da se protiv nje trebamo boriti svim sredstvima, a najvažnije je, naveo je, vakcinisati više od 60 ili 70 posto stanovništva i tako životne tokove vratiti u normalu.

- Nažalost, posljednji smo u regiji započeli vakcinaciju, ali smo ipak započeli taj proces i ja se nadam da ćemo u predstojećim danima i mjesecima imati kontinuitet. Ekipa naše bolnice je spremna, a svi vjerujemo da će dotok vakcina ubuduće biti dobar - rekao je Kvesić.

Naveo je i da je potražnja strahovito velika te da je zbog toga došlo do problema na tržištu.

- Stanje se, na sreću, normalizira i ja se iskreno nadam da ćemo već za 15 ili 20 dana imati dovoljno vakcina na tržištu - naveo je.

Na pitanje kako se osjeća nakon vakcinisanja, sarkastično je odgovorio da će u slučaju promjena na svom tijelu, sve prijaviti predstavnicima medija. Doktor Jurica Arapović rekao je da mostarska bolnica nije dobila onoliko vakcina koliko bi željeli zaposleni u ustanovi te da će se u prvom valu vakcinisati 300 uposlenih.

- Na popisu imamo 650 radnika koji su iskazali želju za vakcinacijom. Radimo klasifikaciju rizika među našim zaposlenicima, a danas ćemo vakcinisati zaposlene u COVID bolnici i na infektivnom odjelu - najavio je.

I on je među prvima primio vakcinu i kaže da se osjeća dobro.

- Volio bih da je vakcinisanje u Bosni i Hercegovini započelo kada i u ostalim državama regiona. Znate da je naša država uplatila 18 miliona maraka za ovu namjenu, ali nažalost vakcinu još nismo dobili. Ovo je, podsjećam, donirana vakcina koju nam je omogućila Srbija. Napominjem da je u našoj zemlji od posljedica COVID-a 19 preminulo 5.500 ljudi i to je činjenica koja se ne smije ignorisati. Svaki život je važan i moramo se vakcinisati - rekao je Arapović.

Zadovoljstvo što je započelo vakcinisanje nije krio ni ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić, koji je također danas primio vakcinu. Učinio je to u Mostaru, jer je SKB, kako je rekao, njegova kuća te i iz razloga što su ga čelnici ove bolnice prvi pozvali na vakcinisanje.

- Vakcina je najveći doseg medicine i naravno da sam se bez razmišljanja vakcinisao. Sve je proteklo bez problema - rekao je Mandić.

Kazao je i da će na današnjoj sjednici Vlade FBiH u Mostaru direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo podnijeti izvještaj o učinjenom do sada kada je riječ o borbi protiv pandemije, uz nadu da će uskoro i Federacija BiH dobiti vakcine koje su davno plaćene. Osvrnuo se i na kršenje mjera koje je prisutno u svim dijelovima Federacije BiH.

- To je greška sistema. Mjere se ne provode od lokalne samouprave. Opustili smo se i nažalost možemo doživjeti najgori scenario. Nadam se da će se ubrzo vakcinisati svi zdravstveni radnici u Federaciji BiH - dodao je Mandić.