open-navfaktor-logo
search
Upis od 1. do 18. juna
Medrese i gimnazije Islamske zajednice u BiH upisuju 800 učenika u prve razrede
Srednje obrazovne ustanove Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini u narednoj školskoj godini primit će oko 800 učenika u prve razrede, a upis traje od 1. do 18. juna.
04.06.2022. u 12:42
get url
text
Medrese, upis
Medrese, upis

Medrese i gimnazije Islamske zajednice slove za najuspješnije škole, čiji se učenici nakon završetka obrazovanja upisuju na fakultete na najprestižnijim univerzitetima u BiH i svijetu.

Pomoćnik direktora za nastavu Behram-begove medrese Fuad Imširović pojasnio je da je medresa škola čiji je nastavni plan i program najbliži gimnazijskom nastavnom planu i programu u smislu izučavanja istih predmeta jezičkog, prirodno-matematičkog, društvenog i multidisciplinarnog područja.

- Dodatna prednost medrese jeste što nudi i vjerski odgoj i obrazovanje tokom školovanja, čime se segment odgoja i obrazovanja dodatno zaokružuje i omogućava učenicima kvalitetniji i kompletniji razvoj. Takav spoj omogućava učenicima nastavak fakultetskog školovanja na bilo kojem fakultetu - kazao je Imširović.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u potpunosti podržava rad svih svojih obrazovnih institucija, u moralnom, ali i u finansijskom smislu, izdvajajući dio sredstava iz Fonda Bejtul-mal za sufinansiranje troškova boravka učenika u internatima i studentskim domovima ili njihovo stipendiranje.

Medresa "Reis Ibrahim ef. Maglajlić" u Banjoj Luci u potpunosti se finansira iz Fonda Bejtul-mal, što, osim finansiranja nastavnog kadra, podrazumijeva i besplatan boravak učenika u internatu ove najmlađe bosanskohercegovačke medrese.

Uz organiziranje i finansiranje procesa mektepske pouke, Islamska zajednica na ovaj način upotpunjuje svoju odgojno-obrazovnu misiju.

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu, Behram-begova medresa u Tuzli, Medresa "Osman ef. Redžović" u Visokom, Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku, Karađoz-begova medresa u Mostaru, Medresa"Reis Džemaludin ef. Čaušević" u Cazinu, Medresa "Reis Ibrahim ef. Maglajlić" u Banjoj Luci, Gazi Isa-begova medresa u Novom Pazaru, Prva bošnjačka gimnazija u Sarajevu i Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu raspolažu s vrlo educiranim kadrovima i savremenom didaktičkom i drugom nastavnom opremom.

Ove škole su već godinama lideri u svojim sredinama po ostvarenim rezultatima, pa tako, na primjer, osvajaju prva mjesta na kantonalnim i državnim takmičenjima iz fizike, matematike, biologije, historije, geografije, informatike, bosanskog i stranih jezika.

Uz to, predstavnici pojedinih škola su učestvovali i ostvarili značajne rezultate na brojnim međunarodnim takmičenjima.

Učenici medresa i gimnazija Islamske zajednice, također, ostvarivali su i vrlo zapažene rezultate na sportskim nadmetanjima u zemlji i svijetu.

Posebni dragulji ovih škola su njihovi hafizi, koji, uz uspješno izvršavanje svih školskih obaveza, na pamet nauče Kur'an, knjigu od više od 600 stranica, javlja Mina, aprenoi Fena. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.