- Iako je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović pretrpio poraz od Željka Komšića u utrci za novi mandat u Predsjedništvu BiH Izetbegović ga je pozvao na koaliranje radi uspostave vlasti. "Preporučio bih Čoviću da bude dio vlasti i predstavlja hrvatski narod proporcionalno osvojenim glasovima", izjavio je Izetbegović iako je dodao kako bi u SDA najradije koalirali s "probosanskim strankama koje neće kočiti procese i reforme". HDZ BiH, kako je u izbornoj noći najavio Čović, tek treba definirati dalje korake i odlučiti što poduzeti. Naznačio je kako će pri tom u ovoj stranci posebice voditi računa o tome kako zaštiti interese hrvatskog naroda iz čega je moguće zaključiti kako bez obzira na Čovićev poraz u HDZ-u razmišljaju o tome da nastave biti dio izvršne i zakonodavne vlasti u zemlji – piše Večernji.

Jutarnji list danas donosi naslov: "Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Čović poručuje: Ovo može izazvati neviđenu krizu!"

- U petak uoči izbora Komšić je reagirao na dolazak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Mostar i davanje potpore Draganu Čoviću izjavivši kako dužnosnici iz Hrvatske i Srbije "upadaju u BiH poput razbojnika i hajduka" miješajući se u izborni proces. Njegov najjači protukandidat u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović neizravno je, nešto prije ponoći u Mostaru, priznao poraz u izbornoj utrci. Čović je izjavio kako je zahvalan prije svega hrvatskom glasačkom tijelu i onima koji su podržali HDZ i Hrvatski narodni sabor (HNS).

"Ta potpora bila je iznad očekivanja", kazao je Čović ustvrdivši kako je dobio potporu više od 80 posto hrvatskog biračkog tijela u BiH. Ističući kako žali jer su Bošnjaci odlučili izabrati dva člana Predsjedništva BiH, Čović je rekao kako su Bošnjaci trebali shvatiti da ne mogu Hrvatima birati predstavnike ni u Predsjedništvu BiH, niti u domovima naroda, jer je to je put nazadovanja i može izazvati "neviđenu krizu" – prenosi Jutarnji.

O neizvjesnom formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini nakon objave izbornih rezultata piše portal Index.hr.

- Uspostava nove vlasti u Bosni i Hercegovini bit će neizvjestan i mukotrpan proces jer su izbori koji su održani u nedjelju izmijenili dosadašnje odnose snaga u parlamentima na svim razinama no izvjesno je kako ključevi nove vlasti ostaju u rukama Stranke demokratske akcije (SDA), HDZ BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika - piše Index.hr.

Mediji u Srbiji najviše se bave uvjerljivom pobjedom Milorada Dodika u RS-u.

Beogradska Politika prenosi izjavu Dodika za RTS da, ukoliko ostali članovi Predsjedništva BiH žele da prihvate njegov prijedlog imat će dijalog, jer kako je objasnio, ako hoće da naprave "malo jaču Bosnu nego što je imamo danas, onda moraju da izbace visokog predstavnika".

- Pokušaću da svojim diplomatskim kontaktima obezbijedim podršku. Znam da Rusija prihvata, da većina zemalja prihvata, da Srbija se slaže, Hrvatska se slaže. Ostalo je da se još složi Amerika  - rekao je Dodik. On je kazao da u Bosni i Hercegovini postoji "stara američka administracija koja radi po recedivima prošlosti", ali da će pokušati da pošalje pismo predsjedniku SAD Donaldu Trumpu i zatraži njegovu podršku da se ukine visoki predstavnik. "Vjerujem da ću uspjeti da dođem do njega", kazao je Dodik i zahvalio na pomoći i pažnji koju Srbija ima prema RS - piše Politika.

"Pobjeda čista kao suza" - naslov je današnjeg izdanja Kurira o izbornom rezultatu Milorada Dodika. Dodik je sinoć nakon objave prvih rezultata u izjavi za Kurir govorio koji će biti njegovi prvi koraci na mjestu člana Predsjedništva BiH.

- Ojačaćemo poziciju Republike Srpske u skladu sa njenom ustavnom pozicijom. Neću razočarati glasače i to će biti osnovna stvar kojom ću se na tom mjestu rukovoditi - rekao je Dodik za Kurir. 

Najavio je i da će njegov prvi njegov susret kao člana Predsjedništva BiH biti sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.