open-navfaktor-logo
search
Dostupna
Maturant iz Bosanske Gradiške osmislio aplikaciju za pomoć poljoprivrednicima
Digitalni Farmer je aplikacija na inovativan način nastoji osnažiti poljoprivredni sektor.
15.05.2023. u 15:59
get url
text

Autor ove mobilne apliakcije je Kenan Mahmutagić maturant Tehničke škole u Bosanskoj Gradišci koji ima 19 godina te je ova mobilna apliakcija izabrana za najbolju mobilnu aplikaciju na nedavno održanom Regionalnom App izazovu na kojem je učestvovalo po top pet timova iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Aplikacija je tako bila veoma medijski ispraćena te vlada velika zainteresiranost za njeno objavljivanje te korištenje. Na osnovu ove mobilne aplikacije njen autor nagrađen je zahvalnicom Grada Bosanska Gradiška što je dokaz da je ovakovo jedno rješenje zaista potrebno.

Kenan Mahmutagić

- Zbog velike zainteresovanosti javnosti te poljoprivrednika odlučio sam ovu mobilnu aplikaciju omogućiti dostupnom svim krajnjim korisnicima te poljoprivrdnicima. Putem Google Play trgovine na Android mobilnim telefonima korisnici aplikaciju mogu pronaći jednostavnom pretragom na Google Play tako što će upisati DigitalniFarmer u pretragu ili direktno putem ovoga linka - naveo je Mahmutagić.

Nakon preuzimanja aplikacije potrebno je da korisnik izradi svoj račun unutar aplikacije ili da se prijavi u svoj postojeći nalog unoseći svoju e-mail adresu te lozinku koju je koristio prilikom izrade svog korisničkog računa.

Ova moblina aplikacija bit će besplatna za isprobavanje te korištenje krajnjim korisnicma te poljoprivrednicma uz oglase unutar aplikacije, a za firme te određene poljoprivredne subjekte, farme ili komercionalnu upotrebu bit će potrebno kupiti licencu za koištenje ovoga rješenja uz mogućnost dodavanja funkcija te prilagođavanja ove mobilne aplikacije potrebama tog subjetkta.

Digitalni Farmer sadrži više od 20 funkcija koje na različite načine nastoje povećati produktivnost poljoprivrednika na farmi te osnažiti poljoprivredni sektor.

Neke on najznačajnijih funkcija ove mobilne aplikacije su: praćenje nivoa vode u rezervoaru, vlažnosti zraka, prepoznavanje bolesti biljaka, pregled poljoprivrednih mašina i opreme u proširenoj stvarnosti, forum za razmjenu fotografija, pitanja između farmera, blog za farmere gdje oni mogu da prate najnovije vijesti o poljoprivredi, dnevni zadaci putem kojeg mogu da isplaniraju svoj poljoprivredni dan, zatim mogućnost da prate dobiti i troškove kao i mnogobrojne druge funkcionalnosti ove mobilne aplikacije.

Aplikacija je trenutno dostupna za preuzimanje na Android mobilnim telefonima putem Google Play trgovine širom svijeta, te je za sada dostupna samo na srpskom jeziku, a u toku je lokalizovane na ostale jezike, te je u izradi i iOS verzija aplikacije (za Apple korisnike).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.