open-navfaktor-logo
search
Vojska
Mašović: U 2019. OSBiH napravile najveće iskorake, neshvatljivo male plaće bh. vojnika
Realizovani su partnerski ciljevi na osnovu kojih se vrši ocjenjivanje i osposobljavanje i izgradnja kapaciteta OSBiH u skladu s NATO standardima, rekao je Jusić
28.11.2019. u 12:53
get url
text

Povodom obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zamjenik ministrice odbrane Sead Jusić istakao je da 14. rođendan OS BiH dočekuju s izuzetnim rezultatima, uprkos činjenici da su budžetska sredstva bila ispod planiranog iznosa.

-I pored ograničenih sredstava, Oružane snage BiH 14. rođendan dočekuje s izvanrednim rezultatima u različitim oblastima, koji su prepoznati i cijenjeni kako u zemlji, tako i od partnera u inostranstvu - rekao je Jusić i nastavio:

"Jedna od najvažnijih aktivnosti OSBIH je učestvovanje u operacijama podrške miru. Već 18 godina uspješno učestvujemo u mirovnim misijama: Etiopija, Eritreja, Irak, Afganistan, Kongo, Mali, Centralnoafrička Republika. Od 2001. godine u operacijama podrške miru ukupno je do sada bilo angažovano 1.589 pripadnika OSBiH. Trenutno učestvujemo sa 76 pripadnika u tri vrste misija."

Pojasnio je da su pripadnici OS BiH trenutno angažovani u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo i Maliju, NATO-ovoj misiji u Afganistanu i misiju Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici.

Jusić je istakao da uz učešće u mirovnim misijama, pripadnici OSBiH imaju niz drugih aktivnosti, a u prvom planu je pomoć civilnom društvu, od kojih je deminiranje možda i najvažnije.

-Oružane snage učestvuju u deminiranim površinama s 30 posto u BiH i to bez deminerskih nesreća. Kada se sve do sada sabere, možemo reći da je naš Centar za deminiranje u potpunosti opravdao postojanje. Rješavanje viškova naoružanja, mina i minsko-eksplozivnih sredstava je nešto što u kontinuitetu rade OS BiH, a sa ciljem što sigurnijeg okruženja. Sveden je broj od nekoliko desetina hiljada tona minsko-eksplozivnih sredstava na svega šest hiljada tona. Višak, istina, neperspektivnog naoružanja još je oko 40.000 tona, ali na tome se radi kako bi se to riješilo - rekao je Jusić.

Dodao je da je na polju rješavanja viškova naoružanja jako važna pomoć međunarodnih partnera. Jusić je istakao da se saradnja s NATO-om i ove godine odvijala prema planskim aktivnostima u smjeru približavanja euroatlanskim integracijama.

-Realizovani su partnerski ciljevi na osnovu kojih se vrši ocjenjivanje i osposobljavanje i izgradnja kapaciteta OSBiH u skladu s NATO standardima - naveo je Jusić te dodao da na bilateralnom planu Ministarstvo odbrane BiH ima saradnju s tridesetak zemalja u svijetu.

-Finansijske aktivnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga u 2019. godini realizovane su na osnovu odluke o privremenom finansiranju. Na osnovu te odluke, nama je na raspolaganju 279 miliona i 250 hiljada KM, što je manje za oko devet miliona u odnosu na planirani budžetski okvir od 288 miliona. U tom smislu je bilo neophodno napraviti određene restrikcije, a osigurati nesmetano funkconisanje svih elemenata Oružanih snaga i Ministarstva odbrane. Nedovoljno je zato i kapitalnih ulaganja, izuzev višegodišnjih projekata koji su ranije planirani i za koje su osigurana sredstva - istakao je Jusić.

Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, naglasio je da su 2019. godine funkcionisali u otežanim uvjetima, koji su posljedica privremenog finansiranja.

-U 2019. godini Oružane snage su napravile najveće iskorake u segmentu povećanja interoperabilnosti OSBiH sa članicama NATO - naglasio je Mašović i kazao da je prošle godine 11 jedinica OSBiH u potpunosti dostiglo NATO standarde, ali da je ove uz pomoć NATO ocjenjivača na poligonu Manjača održana vježba lake pješadijske bataljonske grupe u kojoj je učestvovalo više od1.100 pripadnika OSBiH:

"Završni rezultati i ocjene od ocjenjivača govore o tome da naši pripadnici u ničemu ne zaostaju po stepenu obučenosti i spremnosti za značajno jačim i modernijim oružanim snagama."

Mašović je istakao da su pripadnici OSBiH u 2019. godini učestvovali na 14 vježbi u 12 država te da su OSBiH u ovoj godini primile 250 novih pripadnika. Uz to, prema njegovom mišljenju, najvažnije ulaganje u budućnost je činjenica da je 180 kadeta OSBiH na školovanju u akademijama širom svijeta. No, ono što ga brine jesu niska primanja pripadnika OSBiH.

-Za izgradnju kredibilnih i jačanje ukupnih kapaciteta OSBiH je neophodno da dođe do značajnih iskoraka u davanju mogućnosti da OSBiH dobiju u konačnici razvojni budžet, koji će dati mogućnost da se u praksi počne s procesom modernizacije OSBiH u interesu svih građana BiH - smatra Mašović i nastavlja:

"Za nas je od ključne važnosti da u 2020. godini zaista dođe do povećanja plaća za pripadnike OSBiH. Ovdje prvenstveno govorim o potrebi za povećanjem plaća za vojnike i podoficire. Neshvatljiva je činjenica da danas vojnik OSBiH ima značajno manju plaću, nego što podrazumijeva bilo koji nivo u državi BiH."

Oružane snage BiH osnovane su 1. decembra 2005. godine. Prema Zakonu o odbrani BiH, Oružane snage su profesionalna vojna sila, koju kontroliše i organizuje BiH. Oružane snage, kao instituciju BiH, čine pripadnici iz reda sva tri konstitutivna naroda i iz reda ostalih, u skladu s Ustavom i zakonima države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.