Utorak, 27.02.2024.
FOTO: AA

Marš gradonačelnika Londona ulicama grada do Westminstera kako bi položio zakletvu

Jedna od najšarenijih tradicionalnih kulturnih manifestacija u Londonu Mayor's Show izmamila je na ulice brojne učesnike, ali i publiku.

Ceremonija koja datira s početka 13. stoljeća i predstavlja marš gradonačelnika Londona ulicama grada do Westminstera kako bi položio zakletvu na vjernost kruni, svake je godine poprište živopisnih scena.

Ove godine, vojni orkestri, dizajnerski modeli vozila i različite profesionalne zabavljačke grupe u šarenim kostimima učestvovale su u paradi koja je počela u Mansion Houseu.

Građani koji su od ranih jutarnjih sati čekali na trasi kojom će se održati parada pratili su događaj i pozdravljali učesnike.

Klauzula koju je kralj John dodao u kraljevski edikt 1215. godine, a koja je omogućila ljudima da izaberu svog gradonačelnika, uključivala je da će svake godine novoizabrani gradonačelnik marširati u Westminster i položiti zakletvu pred kraljem ili kraljicom.

Nakon edikta, novoizabrani gradonačelnik, unatoč pandemijama, požarima i bezbrojnim ratovima, marširao bi i obećao vjernost kralju i kraljici Ujedinjenog Kraljevstva. Događaj je postao poznat kao Lord Mayor's Show u 16. stoljeću. Iako su se ruta i historijat marša mijenjali tokom godina, događaj je i dalje poprište šarenih predstava svake godine.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh