open-navfaktor-logo
search
Bez napretka
Marić: Stopirali su izgradnju Prve transverzale, bave se samo populističkim projektima bez vizije
Projekat Prve transverzale još stoji u ladicama, a Vlada Kantona Sarajevo ne bilježi nikakve aktivnosti po tom pitanju.
31.10.2021. u 21:45
get url
text
get url
text

Prema riječima zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonka Marića, projekat Prve transverzale više nije ni na listi prioriteta trenutnoj Vladi KS.

VEZANI TEKST - Od ponedjeljka početak rušenja i izdavanje građevinske dozvole za prvi dio Prve transferzale
 

- Trenutno nema nikakve aktivnosti. Svi smo na početku bili za realizaciju tog projekta osim Naroda i pravde, oni su bili suzdržani. Imali su neke svoje razloge - kaže Marić.

Ističe da su kantonalni sud i Ministarstvo pravde uspješno otklanjali sve prepreke koje su nailazile tokom realizacije ovog projekta.

- Mi smo kod bivšeg načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića zasjedali svaki ponedjeljak. To je bio operativni štab. Najveći problem tada je bio Penny Plus, a šta se trenutno dešava, ne znam - ističe Marić.

Kaže da je Prva transverzala samo jedan od kapitalnih projekata koje je aktuelna vlada stopirala.

- Trasa Prve transverzale je očišćena i trebalo je vršiti radove gdje god je bilo čisto. Postoje sredstva koja bi omogućila da se realizira taj projekat i to je stopirano iz nekih nepoznatih razloga - tvrdi.

Smatra da, ako se ovako nastavi, ovaj projekat neće biti realiziran ni u narednih 20 godina, te da se "boji da će Prvu transverzalu graditi kao tramvajsko stajalište na Otoci".

- Većinu projekata koje rade iz aktuelne Vlade KS su populistički projekti koji ne zahtijevaju velika ulaganja niti viziju. Ono što smo mi radili je nešto sasvim drugačije od ovoga što danas gledamo - zaključuje Marić.

Projekat Prve transverzale zvanično je započet u augustu 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.