open-navfaktor-logo
search
Legendarna košarkašica
Mara Lakić-Brčaninović ponosna na kćerku i bh. dame: Zaslužile su plasman na Eurobasket
Legendarna bivša košarkašica Mara Lakić-Brčaninović, kapiten prvakinja Evrope Jedinstva Aide, reprezentativka Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, sa oduševljenjem je dočekala kraj kvalifikacione utakmice između bh. reprezentacije i Švicarske u ruskom Orenburgu (67:62).
04.02.2021. u 15:39
get url
text

Osim što je oduševljena plasmanom bh. djevojaka na Eurobasket 2021, jako je emotivno dočekala kraj utakmice jer će i njena kćerka Melisa Brčaninović imati priliku osjetiti šta znači zaigrati na velikom takmičenju, javlja Anadolu Agency (AA).

Lakić-Brčaninović je igrala za reprezentaciju BiH 1997. godine na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj, ali nije 1999. u Poljskoj. Prethodno je sa selekcijom SFRJ 1991. godine osvojila srebro na Eurobasketu, a ima i olimpijsko srebro iz Seula 1988.

- Te 1999. godine rodila se Melisa i zato nisam bila među putnicama na Evropsko prvenstvo. Poslije 22 godine plasirali smo se na Evropsko prvenstvo, a u reprezentaciji BiH je moja kćerka Melisa. Ovo je jedan fantastičan iskorak za žensku košarku u BiH, koji moramo prepoznati i iskoristiti - kaže u razgovoru za AA Mara Lakić-Brčaninović sa kojom smo gledali TV prijenos utakmice BiH i Švicarske.

Lakić-Brčaninović ističe kako je očekivala tešku utakmicu, odnosno da će djevojke biti pod velikim psihološkim pritiskom.

- Djevojke su zaslužile plasman na Evropsko prvenstvo. Ne bih nikog posebno izdvajala jer košarku gledam na drugi način. Kod mene je važan svaki skok, asistencija, faul. Teško je bilo bez Marice Gajić, Jonquel Jones i Tamare Kapor. Djevojke koje su igrale danas pokazale su svoj kvalitet i već sada moramo misli usmjeriti ka Evropskom prvenstvu - kaže legendarna košarkašica.

VEZANI TEKST - Ženska košarkaška reprezentacija BiH na Evropskom prvenstvu!

Na naše insistiranje prokomentarisala je igru kćerke koja je ponikla u tuzlanskom Jedinstvu baš kao i ona, a upravo Mara i Mirza Oštraković su bili prvi treneri Melisi Brčaninović.

- Drago mi je što je Melisa uz Courtney Hurt bila najefikasnija, odnosno da je ostvarila double-double učinak. Drago mi je da je Melisa ponikla u Tuzli, da je iz naše lige došla do reprezentacije i inostrane karijere. No, ponavljam da mi je važna svaka djevojka, sve one koje su dale sve od sebe za ovaj veliki uspjeh. Vjerujte da je bilo teško gledati na televiziji. Uvijek je lakše biti u dvorani, uz parket, ali na kraju možemo i moramo biti svi sretni i zadovoljni - ističe ona.

Važna je, naglašava Mara Lakić-Brčaninović, i sutrašnja utakmica sa Estonijom.

- Moramo doći do pobjede zbog rejtinga koji već sad imamo. Uvijek sam da se postave viši ciljevi i smatram da na Evropsko prvenstvo moramo otići sa namjerom da ostvarimo što bolji rezultat. Uvijek se sjetim 1997. godine i kada je moja generacija u prvom kolu Evropskog prvenstva pobijedila Rusiju. Odmah su nas svrstali među favoritkinje za medalje, a mi smo katastrofalno završile prvenstvo.

Moramo biti i oprezni, ali i odgovorni. Moramo se na vrijeme pripremati za prvenstvo, moraju nam se oporaviti igračice, mora nas zdravlje poslužiti. Pitanje je šta bi bilo da ova generacija nije ostvarila plasman na Evropsko prvenstvo. Zbog toga moramo iskoristiti ovu šansu, mislim na žensku košarku jer zaista imamo generaciju vrijednu svakog respekta. Melisa se rodila 1999. godine i mi od tada nikada više nismo igrali na EP. Iskreno se nadam da nikada više nećemo čekati 22 godine na plasman, a naravno da sam izuzetno sretna i ponosna na svoju kćerku i sve naše reprezentativke - zaključila je Lakić-Brčaninović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.