Genocid

"Majke Srebrenice": Nastavljamo našu borbu za istinu, holandske presude prevedite na bosanski

Objavljeno: 22.07.2019. u 11:40

Mi, majke, nastavljamo našu borbu za istinu i pravdu pred svim međunarodnim i nacionalnim sudovima i tijelima i ponovo pozivamo sve one koji žele, mogu i znaju da nam se pridruže, te da ne budu nijemi promatrači ili nesuvisli komentatori naše borbe, navodi se

 Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenice i Žepe" saopćio je nakon presude Vrhovnog suda Holandije da će nastaviti borbu za istinu i pravdu, prenosi Anadolu Agency (AA). 

-Mi, majke, nastavljamo našu borbu za istinu i pravdu pred svim međunarodnim i nacionalnim sudovima i tijelima i ponovo pozivamo sve one koji žele, mogu i znaju da nam se pridruže, te da ne budu nijemi promatrači ili nesuvisli komentatori naše borbe-navodi se u saopćenju.

Vrhovni sud Kraljevine Holandije potvrdio je 19. jula raniju presudu o djelimičnoj odgovornosti države Holandije za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi holandskog bataljona u Potočarima nakon pada srebreničke enklave u julu 1995. godine.

-Nakon izricanja presude Vrhovnog suda Kraljevine Holandije i 18 godina naše borbe pred pravosuđem te države, želimo se javno zahvaliti advokatima sa sjedištem u Amsterdamu i advokatima sa sjedištem u Mostaru koji su nas zastupali u ovom slučaju i svim onima koji su nam pružali i pružaju podršku i pomoć da ustrajemo na putu istine i pravde-piše u saopćenju.

Pokret "Majke enklava Srebrenice i Žepe" traži od državnih organa Bosne i Hercegovine da hitno na bosanski jezik zvanično prevedu sve presude holandskih sudova o počinjenom genocidu u Srebrenici, kao i izvještaj Holandskog instituta za ratnu dokumentaciju (NIOD). 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije