open-navfaktor-logo
search
Uz rušitelja države
Mađarska politika u tri čina: Kako je ministar Szijjarto od vakcina i podrške BiH došao do odbrane Dodika
Polovinom marta ove godine ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto je tokom posjete Sarajevu, kada je uručio predstavnicima države Bosne i Hercegovine donaciju u vidu vakcina protiv koronavirusa poručio "kako nije potrebno više samo pričati o podršci Zapadnom Balkanu, već da Brisel treba nešto konkretno učiniti po tom pitanju".
20.11.2021. u 17:10
get url
text

VEZANI TEKST - Szijjarto: BiH je zaslužila kandidatski status za EU, ali...

- Tačno znamo da je za to neophodno da se ubrza proces euroatlanskih integracija. Jer vaša sigurnost i razvoj, istovremeno su garancija za našu sigurnost i razvoj. Zbog toga će u fokusu mađarske vanjske politike uvijek biti podrška regiji Zapadnog Balkana - rekao je Szijjarto.

Četiri mjeseca kasnije Szijjarto je ponovo stigao u BiH, i ovaj put "donio" je vakcine uz dozu povećane slatkorječivosti. U intervju za  Fenu i na pitanje proširenja Evropske unije i mogućnost da BiH do kraja ove godine dobije očekivani kandidatski status za članstvo, kazao da kada bi se pitala Mađarska to bi se sigurno dogodilo, jer je BiH taj status zaslužila.

- No kada je u pitanju donošenje odluka u Briselu manje sam, nažalost, optimist da će se to dogoditi. Ipak postoje tri stvari koje pružaju dozu optimizma, a jedna od njih je uvođenje nove metodologije za proces proširenja.

U pitanju je politički proces i on ne bi trebao biti zaustavljen kroz birokratiju i tehničke probleme što je bio slučaj ranije - pojasnio je Szijjarto i dodao mađarski pristup ka proširenju Unije ne dijeli većina drugih zemalja, no potrebno je nastaviti rad na tome.

VEZANI TEKST - Mađarski šef diplomatije protiv sankcija Dodiku: To nije alat broj jedan, situacija u BiH je tužna

No, svoje novo lice Szijjarto je pokazao u četvrtak, baš kao i nešto ranije njegov šef, premijer Viktor Orban, jasno pokazavši kakva je zaista politika Mađarske u BiH i ko je "njen igrač". Upitan tokom gostovanja na BHT1 o mogućnosti da Evropska unija uvede sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku zato što radi na razgradnji države, Szijjarto je dao (ne)očekivan odgovor.

- Meni se ne sviđa pravac u kojem se razvija vanjska politika Evropske unije. Po onome što sada vidim jedini alat evropske vanjske politike postaju sankcije. Šta god se desi bilo gdje u svijetu, odgovor iz Brisela su sankcije, sankcije i sankcije. Ako pogledate u prošlost, nijedne nisu doprinijele postizanju cilja koji se želi ostvariti sankcijama - kazao je Szijjarto.

Da bi slika mađarske politike prema BiH bila do kraja ogoljena, Szijjarto je pokazao sastavši se jučer u Mostaru sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Svoju misiju je obavio, odbranio je Dodika, razgovarao s Čovićem, a šta o krizi u BiH misle probosanske snage, baš ga briga.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.