open-navfaktor-logo
search
Stockholm
Lopovi opljačkali umjetničku galeriju, odnijeli i bronzane skulpture Salvadora Dalija
Najmanje dvojica lopova opljačkali su eksponate iz umjetničke galerije u Stockholmu, saopćila je policija, dok su švedski mediji javili da su među ukradenim eksponatima 10 do 12 bronzanih skulptura španskog umjetnika Salvadora Dalija.
30.01.2020. u 17:37
get url
text

Policija je saopćila da su "barem dva lopova" ušli u galeriju Couler u centru Stockholma u četvrtak ujutro razbijajući ulazno staklo. Forenzički eksperti pretražuju galeriju u potrazi za tragovima, a do sada niko nije uhapšen.

Vlasnik galerije Peder Enstrom izjavio je švedskoj novinskoj agenciji TT da je alarm ugašen nakon četiri sata ujutru i da je policija stigla na mjesto pljačke kratko nakon toga.

Svaka od Dalijevih skulptura vrijedi između 200.000 do 500.000 kruna (između 21.000 i 52.000 dolara) i svaka je visoka do 50 centimetara, kazao je Enstrom za TT.

Skulpture - među kojima je nekoliko slavnih Dalijevih istopljenih satova na stablu - bile su izložene u galeriji 10 dana. Izložba je trebala biti zatvorena u subotu. Statue su nabavljene iz Švicarske, prenosi Associated Press.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.