Engleska je svoje drugo "zatvaranje" počela 5. novembra s ciljem suzbijanja naglo rastućeg širenja infekcije i zaštite svog zdravstvenog sistema.

Zemlja bi se tako od 2. decembra trebala vratiti regionalnom pristupu ograničenjima.

Nivo infekcije pao je za 30 posto, na 96 zaraženih na 10.000 ljudi između 13. i 24. novembra, privremeni su rezultati istraživanja koje su proveli naučnicio s londonskog Imperial Collegea u saradnji sa kompanijom Ipsos Mori.

Posljednje takvo istraživanje, provedeno između 16. oktobra i 2. novembra, pokazalo je 130 infekcija na 10.000 ljudi.

- Rezultati pokazuju da je broj slučajeva rastao kako je zemlja ulazila u blokadu, ali je uslijedilo smanjenje jer su nacionalne mjere uspješno smanjile stope zaraze u cijeloj zemlji - navodi se u saopćenju.

Britanski premijer Boris Johnson zbog odluke o lockdownu suočio se i s kritikama iz vlastite stranke, pri čemu su neki kazali da je to nepotrebno kršenje građanskih sloboda, dok su mu pak opozicioni laburisti prigovarali da je presporo reagirao.

Reproduktivni broj koronavirusa procijenjen je na 0,88, što pojačava podatke objavljene prošlog petka koji pokazuju da se broj zaraženih smanjuje između nula i dva posto svaki dan.

Iako je u saopćenju navedeno da je prevalencija bolesti još uvijek visoka, pokazala je nagli pad u nekoliko područja sjeverne Engleske koja bi sljedeće sedmice trebala ući u najtežu nivo ograničenja.

To bi moglo potaknuti dalje nemire u Johnsonovoj Konzervativnoj stranci, gdje su mnogi zastupnici nezadovoljni sistemom koji za više od trećine stanovništva predstavlja značajna ograničenja u svakodnevnom životu, piše Reuters.