open-navfaktor-logo
search
Sisak
Ljekaru, dok mu je spašavao suprugu, prijetio smrću
Mladi ljekar Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije kazao je da je situacija bila vrlo napeta i u tim okolnostima nije normalno mogao obaviti posao
16.05.2019. u 19:52
get url
text

Tokom pružanja hitne medicinske pomoći 60-godišnjoj pacijentici u porodičnoj kući u Sisku u utorak njen 59-godišnji muž prijetio je smrću 29-godišnjem liječniku te je uhapšen.

Kako je saopćila sisačko-moslavačka Policijska uprava, slučaj se dogodio u utorak, 14. maja iza 22 sata, a nakon dojave policija je uhapsila i privela 59-godišnjaka.

Mladi ljekar Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, inače Zagrepčanin koji je želio ostati anoniman, kazao je da je situacija bila vrlo napeta i u tim okolnostima nije normalno mogao obaviti posao.

Kako je rekao, nakon višekratnih prijetnji zaprijetio mu je i smrću, a pacijentica je bila bez svijesti i s pjenom na ustima. Budući da je bila u prostoriji s vrlo slabom rasvjetom, gdje nije bilo uvjeta za rad, ljekar je rekao kako je treba odvesti u bolnicu, gdje su optimalni uvjeti za intervenciju.

Iako su prijetnje eskalirale, ekipa je pacijenticu ipak uspjela prevesti u bolnicu. Nakon završene smjene, ljekar je slučaj prijavio policiji.

Direktor Županijskog zavoda za hitnu medicinu dr. Tomislav Fabijanić je rekao kako to nije bio jedini slučaj prijetnje ljekarima. Upozorio je da su ljekari skoro svakodnevno izloženi verbalnim napadima i prijetnjama, koje lako mogu dovesti i do fizičkog obračuna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.