open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Ljekarska komora KS odgovorila Drljeviću: Bit ćete prijavljeni inspekciji, djelujete neetički
Ljekarska komora KS se saopćenjem za javnost obratila voditelju infektivnog Odjela Opće bolnice, infektologu Ednanu Drljeviću.  
04.11.2020. u 13:52
get url
text

Ističu kako Drljević nameće medijsku komunikaciju, te da su dužni da mu odgovore, argumentima.

- Prvo, po članu 15. Pravilnika o utvrđivanju zajedničkih kriterija za licenciranje članova Ljekarske-Liječničke komore FBiH, po kojem su sve kantonalne komore dužne da rade, bili ste obavezni da podnesete Zahtjev za upis u registar Ljekarske komore KS i dostavite potrebnu dokumentaciju. S obzirom na to da ste bili član Komore ZDK, a sada radite u Sarajevu. Vi to niste učinili. Svaki ljekar je dužan da ima važeću licencu, a odgovornost nije samo lična, nego i ustanove u kojoj radite. Bio on penzioner ili ne - istakli su iz Komore.

Zbog svega navedenog bit će, kako navode, primorani poduzeti korake kod nadležne zdravstvene inspekcije KS.

- Drugo, ponovo ste se u javnosti obratili neetički i iznoseći neistinu 03.11.2020. godine, nazivajući ljekare KCUS-a koji liječe pacijente sa COVID-19 "kažnjeničkom bojnom", što znači odred za ubijanje ljudi, insinuirajući da ti ljekari rade "samo po kazni". Komora hitno pokreće inicijativu za disciplinski postupak povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije u Ljekarskoj komori ZDK - naveli su.

Komora je, dodaju, i ranije ukazivala na negativan utjecaj medijske komunikacije zdravstvenih radnika, pogotovo za vrijeme pandemije. Nepotrebno se, smatraju, troši energija potrebna za liječenje građanstva, gradi se nezasluženi animozitet prema zdravstvenim radnicima, a sami zdravstveni radnici podliježu kršenju Kodeksa medicinske etike i deontologije.

- U cilju zaustavljanja ovog trenda Komora poziva v.d. ministricu zdravstva KS da omogući kontinuiranu vanmedijsku komunikaciju između zdravstvenih ustanova na području KS, i doprinosi rješavanju organizacije liječenja pacijenata sa COVID-19. Na kraju, i Ljekarska komora je mjesto na kojem se može i treba diskutovati, raspravljati i rješavati problemi koje imamo u zdravstvu - navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednica Komore prof. dr. Ksenija Miladinović.

Saopćenje je uslijedilo nakon što je Drljević, između ostalog, izjavio kako su ga federalni inspektori ispitivali u Općoj bolnici da li je i kada diplomirao, te da li ima licencu.

Također je dodao kako sa Covid-pacijentima u Općoj bolnici rade dobrovoljci, dok "na KCUS-u radi kažnjenička bojna, jer idu raditi sa Covid-pacijentima samo po kazni".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.