Kako su potvrdili iz Hitne pomoći KS, danas u 12.42, u Dispečerski centar JU ZHMP KS primljen je poziv za hitnu medicinsku intervenciju zbog sugađanina, koji je po izjavi očevidaca, na Marijin Dvoru, iznenada izgubio svijest.

- I pored borbe sa COVID -19, jedna od naših medicinskih ekipa dolazi na mjesto nesreće u 12.46. gdje na ulici, u ležećem položaju, zatiču mušku osobu (1969. godište), bez svijesti, pulsa i disanja. Odmah pristupaju provođenju naprednih mjera održavanja života a nakon isporučenog trećeg elektrošoka, srce našeg sugrađanina, ponovo je zakucalo. Pacijent počinje spontano da diše a nakon stabilizacije vitalnih parametara, ekipa kreće u transport za bolnicu - naveli su iz Hitne pomoći.

Prilikom pregleda, dodaju, ekipa je kod pacijenta konstatovala infarkt srčanog mišića zbog čega je navjerovatnije i nastupio iznenadni srčani zastoj.

- Pacijent je predat osoblju KCUS-aa, a zahvaljujući njihovoj brzoj intervenciji odmah je urađena kateterizacija koronarnih krvnih sudova pri čemu se uspješno plasira stent u začepljeni krvni sud srca. Pacijent je trenutno stabilnih vitalnih parametara i nalazi se u Centru za srce KCUS-a. Pacijentu želimo brz i uspješan oporavak, a ekipi JU ZHMP i kolegama sa KCUS-a iskrene čestitke na profesionalno odradjenom poslu - naveli su iz Hitne pomoći KS.