open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Ljekari Hitne pomoći i KCUS-a spasili muškarca koji je doživio infarkt na pješačkom prijelazu
Muškarac rođen 1969. godine spašen je danas zahvaljujući brzoj i efikasnoj reakciji ljekara sarajevske Hitne pomoći i KCUS-a, nakon što je na pješačkom prijelazu u centru grada doživio infarkt.
10.03.2021. u 19:24
get url
text

Kako su potvrdili iz Hitne pomoći KS, danas u 12.42, u Dispečerski centar JU ZHMP KS primljen je poziv za hitnu medicinsku intervenciju zbog sugađanina, koji je po izjavi očevidaca, na Marijin Dvoru, iznenada izgubio svijest.

- I pored borbe sa COVID -19, jedna od naših medicinskih ekipa dolazi na mjesto nesreće u 12.46. gdje na ulici, u ležećem položaju, zatiču mušku osobu (1969. godište), bez svijesti, pulsa i disanja. Odmah pristupaju provođenju naprednih mjera održavanja života a nakon isporučenog trećeg elektrošoka, srce našeg sugrađanina, ponovo je zakucalo. Pacijent počinje spontano da diše a nakon stabilizacije vitalnih parametara, ekipa kreće u transport za bolnicu - naveli su iz Hitne pomoći.

Prilikom pregleda, dodaju, ekipa je kod pacijenta konstatovala infarkt srčanog mišića zbog čega je navjerovatnije i nastupio iznenadni srčani zastoj.

- Pacijent je predat osoblju KCUS-aa, a zahvaljujući njihovoj brzoj intervenciji odmah je urađena kateterizacija koronarnih krvnih sudova pri čemu se uspješno plasira stent u začepljeni krvni sud srca. Pacijent je trenutno stabilnih vitalnih parametara i nalazi se u Centru za srce KCUS-a. Pacijentu želimo brz i uspješan oporavak, a ekipi JU ZHMP i kolegama sa KCUS-a iskrene čestitke na profesionalno odradjenom poslu - naveli su iz Hitne pomoći KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.