open-navfaktor-logo
search
Amerika
Ljekar imao šest sati da iskoristi 10 vakcina, vakcinisao i suprugu, pa dobio otkaz
Hasan Gokal, ljekar iz Teksasa optužen je za krađu 10 doza Modernine vakcine protiv koronavirusa, a osumnjičen je da je vakcinisao porodicu i prijatelje.
12.02.2021. u 16:03
get url
text

Naime, njemu je ostala otvorena bočica vakcine i rok trajanja joj je bio šest sati. S obzirom na to da je bilo kasno popodne ljekar je morao potrošiti te doze te je na putu prema kući pozivao poznanike i tražio starije osobe ili osobe slabijeg zdravstvenog stanja.

Jednu vakcinu dao je i svojoj supruzi koja je plućni bolesnik.

Dobio je otkaz, a optužen je da je ukrao deset vakcina koje vrijede 135 dolara.

Mnogi se pitaju je li bilo bolje da je bacio te doze nakon isteka roka ili ih ipak iskoristiti.

- Učinio sam ono što je bilo potrebno - rekao je ljekar.

Gokal je kao dječak imigrirao iz Pakistana i završio medicinu na Univerzitetu u Syracuseu. Godinama je radio u bolnici u New Yorku, a 2009. se preselio u Teksas gdje je radio sa hitnim slučajevima.

Posljednjih godina, paralelno je radio u dvije bolnice, te se bavio i volonterskim radom, obnavljao domove i pružao zdravstvenu zaštitu stradalim porodicama nakon uragana u Harveyju 2017. godine. 

Kada je, početkom 2020. godine, svijetom zavladala pandemija koronavirusa, Gokal je živio mjesec dana u hotelu kako ne bi ugrozio zdravlje svoje supruge Marie (47) koja boluje od plućne sarkoidoze.

Kada je vakcina protiv koronavirusa u decembru izašla u javnost, Gokal je prisustvovao konferencijskom pozivu u kojem su državni zdravstveni službenici objasnili protokole za primjenu nedavno odobrene Moderna vakcine.

Svim doktorima je rečeno kako se cjepivo ne smije bacati i da se sve doze moraju iskoristiti.

Gokal je obavijestio nadležne o situaciji i rekao kako mora pronaći 10 osoba koje će primiti vakcine ili će ga morati baciti.

Ljekaru su iz uprave dali zeleno svijetlo i podržali njegovu odluku. Kako ne bi trošio vrijeme, vozio se svojim komšilukom i zvao sve poznanike, prijatelje pitajući ih znaju li nekoga ko pripada ugroženoj grupi, a da nije primio vakcinu protiv koronavirusa. Uspio je pronaći svih 10, a neke od njih nije ni poznavao. Svi koji su primili vakcinu bili su starije životne dobi, ili pak boluju od neke teške bolesti. Zadnju  vakcinu dao je svojoj ženi, koja ima plućnu bolest, što je čini odgovarajućom osobom za primanje vakcine.

Sljedećeg jutra, predao je papire svih 10 osoba koje je vakcinisao prethodne noći, uključujući i od svoje žene. Nekoliko dana kasnije, otpušten je i optužen za krađu vakcina.

Sud je odbacio Gokalov slučaj zbog neutemeljenih dokaza, ali to ga nije vratilo na posao, 24sata.hr.

Gokal sada svoje vrijeme provodi volontirajući u neprofitnoj zdravstvenoj klinici, nadajući se da će pravda, na kraju, ipak pobijediti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.