Sedam dana nakon što je Lionell Messi dobio jednu utakmicu suspenzije i novčanu kaznu od 1.500 dolara za crveni karton na utakmici za treće mjesto na Copa Americi protiv Čilea, stigla mu je nova kazna.

Ova nova je mnogo ozbiljnija, a određena mu je zbog verbalnog ispada nakon polufinalnog poraza od Brazila.

Conmebol, krovna južnoamerička fudbalska organizacija, kasno sinoć objavio je da je Messi suspendiran na tri mjeseca i kažnjen s 50.000 dolara.

Kazneni period počinje danas, što znači da će Messi zbog toga propustiti samo tri prijateljske utakmice argentinske reprezentacije, protiv Čilea, Meksika i Njemačke. Dakle, kazna neće zagaziti u početak kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. iako će Messi preskočiti prvu utakmicu zbog ranije izrečene kazne za crveni karton.

Podsjećanja radi, Messi je nakon poraza Argentine od Brazila u polufinalu ovogodišnje Copa Americe rekao da je Conmebol korumpiran te da se ionako unaprijed zna da Brazilci moraju osvojiti to takmičenje

Kalkuliralo se i o puno težoj suspenziji, čak na dvije godine, a ona bi značila da Leo neće igrati na idućem izdanju Copa Americe, kao ni u dobrom dijelu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.