Sirijski umjetnik Aziz Esmer (36) iz Idliba poznat je po svojim radovima na zidovima kuća u Idlibu koje su porušene tokom bombardovanja Assadovih snaga. Esmer kroz svoje radove tematizira aktuelne teme a ovoga puta je odlučio je odati počast stradalom Floydu te mu je posvetio mural u Idlibu.

Na fotografijama zabilježenim dronom, na zidu se osim lika Floyda mogu pročitati i poruke "Ne mogu disati" i "Stop rasizmu".

Esmer je u razgovoru s novinarom AA osudio sve češće rasističke napade na crnce u SAD-u, te poručio kako je i ovaj mural i njegov način solidarnosti s žrtavama rasizma.

- Međunarodna zajednica već 10 godina šuti o ubistvima počinjenim nad Sirijcima. Mi smo zbog toga razočarani, ali naša poruka kao ljudi je da smo zagovornici mira i ljubavi - poručio je Esmer.

Floyd je uhapšen u ponedjeljak prošle sedmice u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga prebacili u bolnicu.

Zbog smrti 46-godišnjeg Floyda širom SAD-a već danima traju masovne demonstracije koje su izazvale nerede u skoro svim većim gradovima te zemlje.