VEZANI TEKST - Stručnjak za vojnu avijaciju tvrdi da zna šta se srušilo u Zagrebu: Dron doletio iz Ukrajine, šta je radio NATO?

- Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada bezposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na sat na visini od 1.300m.

U toku je kriminalističko istraživanje u suradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-odbrambenog sistema poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu saradnju, posebno s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja - saopćeno je iz Vlade Republike Hrvatske. 

Građane Zagreba sinoć oko 23 sata uznemirila je snažna eksplozija. Policija i vatrogasci su odmah ogradili područje oko velike rupe u asfaltu. Jarunska cesta i parking prepuni su krhotina i komada asfalta, a ima i oštećenih automobila.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske oglasili su se o eksploziji i padobranima u Zagrebu. Na adresi Jarunska bb pronašli su krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje su prethodno zaprimili dojave građana.

- Policijska uprava zagrebačka je zaprimila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz zraka. Na mjesto dojave su hitno upućene policijske patrole koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo također prethodno zaprimili dojave građana. Policijski službenici osigurali su užu i širu zonu mjesta događaja gdje se obavlja uviđaj, uz učešće svih nadležnih službi - saopćeno je iz MUP-a.