Nevrijeme praćeno kišom i jakim udarima vjetra u našoj zemlji su prouzročili poplave na više lokacija, letjeli su dijelovi krovova i obarana su stabla. Tako su u općini Maglaj vatrogasci morali intervenirati na krovu Prve osnovne škole jer su limeni dijelovi letjeli na sve strane. U Neumu su uklanjana polomljena stabla sa saobraćajnica, a u Kantonu 10 je bilo prekida u napajanju električnom energijom.

- U općini Gornji Vakuf usljed obilnih padavina tokom noći došlo je do izlijevanja potoka Grnišnjak iz svog korita. Voda je poplavila zemljište i krenula prema naseljenim kućama u naseljima Hrasnica i Grnica. Uposlenici civilne zaštite su na terenu i poduzimaju mjere na zaštiti od poplava. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u općini Neum, usljed velikih oborina i jakog vjetra u mnogim ulicama ima porušenih stabala i poplavljenih ulica. Vatrogasci od ranih jutarnjih sati rade na čišćenju ulica - saopćili iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Dodaju da je u Čapljini vatrogasna jedinica imala dvije tehničke intervencije na uklanjanju stabala sa ceste.

- U Zeničko-dobojskom kantonu u općini Maglaj vatrogasna jedinica je intervenirala na krovu Prve osnovne škole, gdje je jak vjetar skidao limove sa krova. U Kaknju usljed jakog vjetra u ulici Alije Izetbegovića vatrogasci su radili na popravci lima na zgradi. U Kantonu 10 zbog olujnog vremena je dolazilo do ispadanja iz napona svih deset kilovoltnih dalekovoda. Popravak je u toku - saopćeno je iz FUCZ-a.

Podsjećamo, Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasti meteoalarm za područje Kantona 10, Hercegovačko-neretvanskog kantona gdje se očekuju maksimalni udari vjetra od 60 do 95 kilometara na sat.

U protekla 24 sata najviše kiše je palo u Trebinju i to 109 litara po metru kvadratnom. Zatim Bileći 96, Neumu 88, Mostaru 82, Livnu 67, Gacku 56, Ivan Sedlu 43, Bjelašnici 41...